fbpx

Glutenfrie boller uten melk

Å lage gluten- og melkefrie boller som holder seg saftige lenge er ikke hokus pokus. Har du lyst til å prøve?

Litt hokus pokus

Å bake gluten- og melkefritt uten hvetestivelse betyr at man må lete litt for å finne gode produkter og oppskrifter, heldigvis for deg har jeg gjort den jobben allerede. Gjennom snart 20 år har jeg bakt, bakt og bakt for å finne den perfekte oppskriften på glutenfrie boller uten melk.

Oppskrifter på glutenfrie boller uten melk

Hemmeligheten(e)

Bakemetode

Jeg har gjennom alle mine år med glutenfri bakst kommet frem til en metode som slår alt annet av glutenfri gjærbakst. Den gjør at du kan bake eltefrie boller helt uten dyr kjøkkenmaskin. Du finner en enkel beskrivelse av fremgangsmåten på bloggen og en langt mer detaljert beskrivelse i e-boken gjærbakst.

Melmiksen over alle melmikser

Jeg har en favoritt melmiks som brukes som basis for alt, det er mange grunner til det, men den aller viktigste årsaken er at den gir et fenomenalt resultat rett og slett. Ingen over, ingen ved siden. Dessuten er den laget for det internasjonale markedet og vil derfor aldri forsvinne, og på toppen av det hele er prisen lavest på markedet med ca 55-62 kroner kiloen, ja også kommer den i kilosposer! Så da sparer jeg miljøet for embalasje også.

Melmiksen heter “Scär bread mix” eller “Schär mix B“. Miksen fås kjøpt i Coop-butikker og på nett. Har ikke din coop-butikk den inne? Be dem ta den inn. De kan du gjøre 🙂

Bevar fuktigheten!

For å bevare forkigheten i baksten, slik at baksten holder seg saftig og ikke smuler, har jeg flere triks i ermet som gir knallbra resultat hver eneste gang.

Fiber og bindemidler

Jeg bruker mye psyllium (også kjent som fiberhusk) og pofiber. Det tilfører fiber som holder på væske og som gir deilig myk bakst som ikke smuler. Jeg bruker også nesten alltid litt havre, ris- eller bokhvetemel for å binde væske. Det gir dessuten deilig smak på bollene!

Sirup, ikke sukker

Situp tilfører baksten både fuktighet, men også “seighet” som gjør det enklere å lykkes med glutenfri søtbakst. Baksten blir søt, men ikke tørr. Du kan bytte ut sirup med honning eller sukker uten nevneverdig endring i resultatet, med unntak av holdbarheten. Men som regel blir jo alle boller spist umiddelbart? Eller hva?

Yoghurt og egg

Vegansk yoghurt, sammen med egg gjør at baksten får masse deilig smak og struktur, og er med på å øke sannsynligheten for at baksten holder seg fersk, lenge. Flere oppskrifter har ikke egg, det er ikke noe problem å utelate det, men holdbarheten kan reduseres noe.

Annonse

Tåler du melk eller er laktoseintolerant?

I oppskriftene kan du enkelt bytte ut melkefrie alternativer med meieriprodukter du tåler og liker.

Prøv selv!

Du kan enkelt prøve selv og ikke minst; leke deg med oppskriftene på bloggen og i e-boka. Last den ned på din telefon, pc eller nettbrett eller print ut og sett i perm for å lage din egen personlige bakebok med oppskrifter du tåler!

  • E-bok: Gjærbakst
    kr127.00 Nok