Matangst; redselen for å bli syk av mat man spiser. Det er en følelse du kanskje har kjent på?
Matangst – hva skjer når jeg spiser?
For mange er tiden frem til endelig diagnose eller avklaring av hva som tåles og ikke tåles en krevende reise med mye smerter, ubehag, legebesøk, avvising og forskning på egenhånd. Av og til tror man at man har funnet synderen og årsaken til tretthet og magesmerter, diaré og kvalme, før man uken etter ikke nødvendigvis får en reaksjon når man prøver igjen.
Noen vil kanskje rynke litt på nesa og si at «så ille er det ikke». Men det føles ganske håpløst når noe du er helt avhengig av for å overleve gjør deg så dårlig at du helst vil dø.
Traumatisert?
På en måte blir man traumatisert vil jeg påstå. Jeg mimmes i hvertfall hvordan det var å forbinde mat med å bli syk. I perioden før vi skjønte årsaken kunne keg være sengeliggende i dagevis og ha diare i ukesvis, blåses opp 40 cm rundt midjen og sovne stående helt uten forvarsel. Da er det lett å bare slutte og spise, for sulten er ikke smertefull mot plagene maten gir.

Å lese innholdsfortegnelser blir en vane – man lærer seg teknikken fort!
Uerfaren og nervøs
En god kostdagbok er redningen for å finne en løsningen på problemet. Er man hedig og klarer å nøste i det virrvaret av matvarer og symptomer man kan oppleve, og har kommet til en konklusjon om allergi eller intoleranse, er det vanskelig å bare hive matangsten på båten og kose seg med mat. Kombinert med at alt er nytt, kroppens reaksjonsmønsteret fortsatt er ukjent, og man enda ikke har funnet produkter men stoler 100% på og heller ikke nødvendigvis kjenner sine egne tålegrenser for spor, så er det lett å bli småhysterisk. Jeg skjønner! Men sakte, men sikkert vil selvfølelsen, kunnskspen og tryggheten komme tilbake – jeg lover!

Å blir så oppblåst kan være en kilde til matangst
Det blir bedre!
I hvilken grad man klarer å kvitte seg med angstmonsteret og omfavne den nye hverdagen avgjør hvor fort du får en bedre hverdag tørr jeg påstå. Hvor fort du opplever mestring, hvor fort du klarer å fokusere på at «dette gjør meg frisk» kontra «dette kan jeg ikke lengre spise» er med på å bygge deg opp og fjerne monsteret fra tankene. Hvor fort du klarer å erkjenne at den maten jeg spiser nå gjør meg ikke lengre syk er helt avgjørende. Det er i hvertfall min personlige erfaring!

Det blir bedre! Jeg lover 🙂
Strategisk jobbing
Å nå målet om å få en bedre mathverdag uten det du ikke tåler er ikke lett. Det har jeg ikke sagt. Det er en sorg å måtte utelate både det ene og andre fra kosten. Maten blir aldri det samme, ikke hverdagen heller, og det er lov å være lei seg og føle sorg over det, absolutt. Men det går over! Mitt råd er å sette seg mål, og jobbe strategisk. Si til deg selv at du skal prøve å spise noe nytt hver uke, og liker du det ikke så spiser du knekkebrød; da prøvde du i det minste! Finn et par produkter og retter du liker og varier dem i det uendelige – da opplever du raskt mestring. Oppsøk blogger, kjøp bøker og la deg bli inspirert – det er ikke verdens undergang selv om det kan føles sånn når du står midt oppi det.

Finn noe du liker og bli god på det – varier i det uendelige!
Lykke til
Kjempebra skrevet
Takk!
Tilbaketråkk: Kjære kokk - intoleranse vs allergi - www.glutenogmelkefri.com
Tilbaketråkk: Men litt gluten går jo bra! • Gluten- og Melkefri Inspirasjon
Tilbaketråkk: Hvordan bli kvitt luft i magen - noen tips • Gluten- og Melkefri Inspirasjon