Du har, etter lengre tid med feks. magesmerter, leddsmerter, luft, diare, fatigueperioder og andre symptomer, en teori om at det er noe i maten du spiser som gjør noe med kroppen din. Kanskje kjennes det ut som om kroppen er i en forgiftningstilstand?
Etter å ha besøkt mange leger, tatt all verdens blodprøver, fått høre at det sitter mellom øra dine og at du bare må leve med det, så er du lei. Drittlei bokstavlig talt. Som kun vanlig lekperson med egne erfaringer vil jeg da….
Råde deg til å gjøre følgende:
Ta en time hos lege og forklar at du ønsker å finne ut av hva som feiler deg, og at du tror det er en eller flere matvarer. Du ønsker derfor å kartlegge vitamin og mineralstatus før du begynner på en eliminasjons/provokasjonsdiett. Be spesielt om B12, Folat og D-vitaminer.
Når du har fått svarene, så ber du om å få utskrift av prøvesvarene dine, men referanseverdine (altså hva som er normalområdet). Behold disse, og la deg ikke avspise med at «alt er innenfor normalen!». Behold dette papiret, sett det i perm – dette er viktig! Nå må du ta ansvar for egen helse!
Så begynner den virkelige jobben; å finne ut eventuelt hvilke matvarer du reagerer på. Det tar tid. Så vær tålmodig!
I appen RegIT eller i et Excelark som det over, fører du inn hva du spiser og hvilke symptomer du har hver dag i minst 1 uke. Her skal alt fra humør til avføring registreres. Når uka er omme, sorter excelarket etter symptomer og prøv å se etter trender. Ser du at du hadde ekstreme magesmerter etter lørdagsgrøten eller den kvelden du spiste sjokolade til frokost? Eller kanskje voldsomt med romling etter å ha spist den foccaciaen?

Sorter etter symptomer og se hva du ikke spiste da du følte deg best/spiste da du var på det værste
Da har du noe å begynne med når det kommer til neste fase: Eliminasjon
Hold deg unna matvaren du tror forårsaker problemer i minst 1 uke, men gjerne så mye som 3 uker. noter som tidligere ned alt du spiser (og skei ikke ut – det er ikke lov!) og dertilhørende avføring, humør mm. Etter en uke vil du merke om du hadde effekt eller ikke, eller lese det ut i fra excelarket ditt. I RegIt-appen vil alt vises med ulike fargekoder, symboler og og bilder – 1 måned av gangen. Du er da klar for neste fase: Provokasjon
Når du har holdt deg unna en matvare i så lang tid, vil du, dersom du reagerer få en reaksjon ila alt fra minutter til timer etter inntak. Spis store mengder og virkelig kjør på med den maten du har holdt deg unna, men husk å føre kostdagboka fortsatt.
Etter provokasjonen vil du kjapt se om du fikk en reaksjon. Kom det reaksjon, så kutter du matvaren helt fra kostholdet ditt, kontakter en ernæringsfysiolog og får hjelp til å få et balasert kosthold uten.Tror du du reagerer på mer enn en ting? Da kjører du samme regime på nytt, med ny matvare. Kun en matvare av gangen!
Når du har holdt deg unna en matvare over en lengre periode, kan du prøve med reintroduksjon. Prøv forsiktig med litt nå og litt da, før kostdagbok og hold rede på humør, fysisk form og avføring. Kjenner du at du blir trøttere enn vanlig, fiser mer? Det høres ikke lovende ut! Kjenner du ingenting? Da er du i mål!
Å finne sine personlige tålegrenser er en finstemt prosess mellom fjerting og soving – det er det bare du som kan finne ut av gjennom prøving og feiling!
De vanligste matvarene/bestanddelene i mat å reagere på er laktose, rent hvetemel, gluten, melkeprotein og egg – korriger meg gjerne!
Akkurat dette hjelper appen RegIT også med. Der ligger alt på mobilen, og viser oversiktlig 1 mnd av gangen, med farger, symboler og bilder 🙂
Min dårlige samvittighet cathrine!! Jeg skal legge inn link! Det var dårlig av meg å ikke tenke på!!
Tilbaketråkk: Matallergi og matangst - www.glutenogmelkefri.com