fbpx

Hvordan bli kvitt luft i magen – noen tips

~REKLAME – RegIt~
Sliter du som meg med mye luft i magen i perioder? Det er grusomt, men du kan få det bedre! Jeg deler noen av mine tips.

Luft – gass – promp

Luft i magen er rett og slett gass, som finner sin veg ut som promp – smertene oppstår ofte når prompen ikke kommer ut, og mange har sikkert som meg trukket et lettelsens sukk når fjerten endelig kommer. For finnes det egentlig noe vondere enn en mage som står som ei tromme og som gir inntrykk av det bor noen i magen din?

Identifiser synderen

Før du kan kvitte deg med gassproblemet er det greit å ha identifisert synderen. Dersom du allerede lever gluten- og melkefritt, kan du ha vært uheldig og fått i deg noe du ikke tåler. Dersom du med sikkerhet vet at det ikke er tilfellet, må man prøve å identifisere synderen.

RegIt – en symptomdagbok på din egen mobiltelefon

1. Ta en tur til legen

Mitt første råd er at du må ta en tur til legen. Jeg vet at det kan føles rimelig håpløst, men likevel vil jeg anbefale at du gjør det. Det kan være du er heldig og at legen skjønner at det er en kjip situasjon å være i, og sammen kan dere bli enig om vegen videre. Kanskje nevner legen Lav FODMAP?

2. Før kostdagbok

Når legebesøket er vel overstått og legen kanskje som vanlig har fortalt deg at du er frisk som en fisk, laster du ned appen RegIt fra appstore/Google play.

RegIt er en symptom- og kostdagbok hvor du legger inn hva du spiser og hvilke symptomer du opplevever. Registrer alt fra allergimedisiner til mat, snop og drikke i appen – og husk; her er det ingenting å være redd for – du gjør det for din egen del!

I tillegg til å registrere hva du spiser og tar av medisiner, er det viktig at du tar deg tid til å registrere symptomene du opplever. Huk av for hvordan avføringen, prompingen og smerten oppleves. Legg også inn bilder av deg slik du ser ut når det står på som verst. Det er viktig at legen ser deg når magen er på det mest oppblåste, kun da kan de forstå hvor ille det oppleves.

Bilde fra RegIt

3. Eliminer

Målet med å eliminere er å sjekke om en matvare du mistenker som årsak til den tidligere nevnte prompstoppen, faktisk er synderen. Derfor er det viktig å være nøyaktig og ikke gjøre dette halvveis.

Når du skal eliminere, må du holde deg unna matvaren du tror forårsaker problemer i minst 1 uke, men gjerne så  mye som 3 uker. Legg inn matvarer og symptomer i RegIt som tidligere. Etter en uke vil du merke om du har hatt effekt eller ikke. I RegIt-appen vil alt vises med ulike fargekoder, symboler og og bilder – 1 måned av gangen.

Bilde fra RegIt

Når det har gått en liten måneds tid, laster du enkelt ned kostdagboken som en rapport. Her kan du prøve å tolke dataene du har lagt inn de siste ukene. Sammen med legen kan du prøve å identifisere hva som er den faktiske synderen og kilden til symptomene du opplever.

Legg inn symptomene du opplever i RegIt

4. Provoser

Når du har holdt deg unna en matvare over tid i så lang tid, vil du, dersom du reagerer få en reaksjon ila alt fra minutter til timer etter inntak. Spis store mengder og virkelig kjør på med den maten du har holdt deg unna, men husk å føre kostdagboka fortsatt.

Etter provokasjonen vil du kjapt se om du fikk en reaksjon. Kom det reaksjon, så kutter du matvaren helt fra kostholdet ditt midlertidig, kontakter en ernæringsfysiolog og får hjelp til å få et balansert kosthold uten eller hjelp til å finne din tålegrense.Tror du du reagerer på mer enn en ting? Da kjører du samme regime på nytt, med ny matvare. Kun en matvare av gangen!

5. Reintroduser

Når du har holdt deg unna en matvare over en lengre periode, kan du prøve å re introdusere matvaren du tror skaper trøbbel. Prøv forsiktig med litt nå og litt da, og vær hele tiden nøye med å føre kostdagbok og hold rede på humør, fysisk form og avføring i RegIt. Kjenner du at du blir trøttere enn vanlig, fiser mer? Det høres ikke lovende ut! Kjenner du ingenting? Da er du i mål!

Å finne sine personlige tålegrenser er en finstemt prosess mellom fjerting og soving – det er det bare du som kan finne ut av gjennom prøving og feiling!

Mine personlige prompe-tips

  1. Slipp prompen fri – må du, så må du…..
  2. Er det stopp i systemet, bruk avføringsmiddel. Laxoberal er laktosefritt
  3. Drikk godt med vann
  4. Spis ikke ting som kan gi mye gass på tom mage (løk, hvitløk, eple, kål osv)

Cathrine – Gründer og allergimamma

RegIt ble laget fordi opphavskvinnen, Cathrine, hadde behov for å løse et hverdagsproblem; dokumentere symptomer og kommunikasjon med helsepersonell.  Det resulterte i RegIt.

I dag har hun tatt det et skritt videre og skriver også søknad om hjelpestønad på bestilling.

Last ned appen RegIt – laget av en dedikert småbarnsmor med allergisk barn – hun har gjort en fabelaktig jobb med å lage et bra verktøy – bruk det!

OBS – Apple-kunder må opprette bruker på www.regIt-app.no før bruk.

Tips til videre lesing:

Eggintoleranse – det går an å være intolerant mot egg

Hvorfor lever jeg Gluten- og melkefritt?

Erfaringer – Matallergi og matangt

Annonse

LavFODMAP – Cecilie har skrevet flere bøker og har egen LavFODMAP-Blogg

Disclaimer

Jeg er ikke helsepersonell, og disse rådene er gitt ut i fra egne erfaringer. Kutt ikke ut matvarer permanent fra kostholdet uten god dialog med lege og ernæringsfysiolog. 

Annonse

Annonse

Kathrine avatar

FORFATTER

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Annonse

Hei! Jeg heter Kathrine!

Jeg brenner for å vise deg at gluten- og melkefri mat er fantastisk god mat, bare uten gluten og melk. Så enkelt, så vanskelig.

Søk

Kategorier

Nyhetsbrev

Meld deg på og fånyheter og oppskrifter rett på mail!





Du vil kanskje også like