fbpx

Året var 2001, og jeg befant meg på Jotka fjellstue i Alta. Ute var det 25 minusgrader, milevis med snø og polarnatten var aldri langt unna – da møtte jeg Bidos. Samenes nasjonalrett

Livet på fjellet

Hele dagen tilbragte vi ute på Finnmarksvidda i det magiske blå polarlyset, og med god fantasi kunne vi kanskje skimte dagslys et sted mot sør, men da tror jeg vi skulle se rimelig godt etter.

Tradisjonelt garnfiske under isen, snarefangst og rypejakt på sto på timeplanen for oss ferske høgskolestunder disse dagene, og når programmet for dagen var over, ja også kjørte vi litt hund og sto på ski mens kulda reiv i kinn og nese.

Da kulda var på nippet til å gjøre kål på oss, og vårt eget matauk ikke akkurat ga resultater, ble vi invitert inn i fjellstua og servert rykende varm samisk tradisjonsmat; bidos.

Bidos – biđos – biđus

Bidos er kjent for de aller fleste i dag som samenes nasjonalrett, og som med sodd er jeg redd jeg fornærmer noe når jeg kaller det suppe, så jeg velger å kalle det ei gryte.

Gryta er utrolig smakfull med ekte, jordnære smaker uten noe fuss og smaker rett og slett nydelig av reinkjøtt, potet og gulrot – ikke så ulikt sodd rett og slett. Og som med sodd, så serveres også bidos som festmat.

Jeg er så heldig å få kjøpt reinkjøtt av god kvalitet fra reineiere i lokalsamfunnet, men om du har dårlig tilgang på reinkjøtt så kan du bruke reinsdyrstek. Lag dobbel porsjon og frys den ned!

Du trenger

4 porsjoner

  • 500 gram grytekjøtt av rein
  • 2 ss smør til steking
  • 2-3 ss potetmel
  • 7 dl kraft av rein eller vilt
  • 4 stk potet
  • 2 stk gulrot
  • 1 stk løk
  • Salt og pepper
  • Melkefri margarin til steking

Slik gjør du

Skjær kjøttet i solide terninger

I en jerngryte smelter du melkefri margarin på høy varme, når den har sluttet å frese tilsetter du kjøttet og steker det så kjøttet får ordentlig stekeskorpe.

Sett ned varmen og ha over løk i passe store biter. Surr den myk sammen med kjøttet.

Ha potetmel over kjøtt og løk mens du rører godt, pass på så melet ikke svir seg, men det skal brunes litt.

Tilsett kraft av rein eller vilt (alternativt buljong om du ikke har en halv rein i fryseren som meg) og rør godt.

Skrell potetene og gulrota og kutt begge deler i jevne munnfull-store biter og ha dem over i gryta.

Annonse

Bli medlem og få 20% rabatt!

Sett gryta med lokk inn i stekeovnen på 120 grader og la den kose seg i 3-4 timer mens du dra ut på livet eller fjelltur.

Smak til med litt salt og pepper før servering.

Rein lykke

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.