fbpx

Jeg reagerer på egg. Heldigvis tåler jeg egg i kaker. Forvirra? La meg forklare;

Etter å ha kuttet gluten og melk i ca 10-15 år opplever jeg fortsatt at magen slår seg fullstendig vrang i perioder. Jeg blir  kjempedårlig! For det første får jeg verdens sureste fiser, for det andre får jeg magekramper og sprutdiare fra hinsides, og for det tredje får jeg magekramper så ille at jeg ikke for mitt bare liv klarer å stå oppreist.

sjokoladekake uten egg, melk og gluten

Synderen

Jeg har beskylt de fleste matvarer for å være synderen, men den dagen jeg oppdaget at synderen var egg ble jeg overlykkelig! For hvor enkelt er det ikke å unngå egg i det daglige?

Jeg har perioder hvor jeg ikke tåler egg overhodet, og jeg har perioder hvor jeg tåler egg i mat. MEN; Jeg tåler aldri egg i ren form; stekt/kokt/omelett osv. Har jeg eggintoleranse? Eggallergi?

Å ikke tåle egg er klart litt upraktisk. Jeg drømmer jo om paier, kokosboller og omeletter. Men hver gang jeg prøver må jeg kaste inn håndklet!

pepperkake4

Morgendagen

Spiser jeg egg i ren form i dag, så blir morgendagen heftig og utfordrende med masse dobesøk, kramper og smerter. Det slår ikke ut på en enda prøve, men kroppen min skriker i smerte.

Egg i mat går bra….

Heldigvis vet jeg at jeg kan spise egg i kaker, vafler osv for tiden. Men jeg vet også, at plutselig kan dagen komme hvor jeg må kutte egg fullstendig for noen måneder. Jeg vet også at å spise eggholdig mat (typ vaffler) to dager på rad kan være utfordrende for magen. Men av og til tar jeg sjansen!

20170718_105813

Mekanismen er?

Hvorfor det er slik aner jeg ikke, og ingen lege har trodd meg. Jeg har ingen utslag på allergitester, og det er ikke noe systematikk i reaksjonene mine. Ingen har kunnet fortelle meg hvorfor dette skjer. Selv tror jeg at stress, søvnmangel, antibiotikakurer og hverdagskjas og mas kan ha innvirking. Jeg synes det suger, men jeg må kutte egg når magen reagerer som den gjør, til tross for at allergiprøvene er fine.

Men finnes det eggintoleranse da?

Forskere, leger og ernæringsfysiologer kan sikkert si mang og meget om det, men ingen jeg har møtt har klart å si annet enn at det ikke er mulig, før de rister på hodet og sikkert tenker sitt om meg. Det er ikke gluten, kasein, myse eller laktose i egg. Ei heller fodmaps. Så hvorfor reagerer jeg da? Forskningen tyder jo på at det er fruktenene i hvete man ikke tåler, ikke gluten, men hvorfor reagerer jeg da så voldsomt både på gluten, melk og egg? Kanskje det rett og slett er en proteintrigget reaksjon?

Annonse

Gluten- og melkefri Inspirasjon - Kathrine Skjelvan

Oppskrifter uten egg

Derfor har jeg laget masse mat på bloggen som er uten egg, gluten og melk. Jeg har oppskrifter på kaker, brød, kjeks og desserter som kan nytes uten magesmerter. Herlig sant?

Oppskrifter uten egg, melk og gluten

3 Comments on “Eggintoleranse – eggallergi

  1. Tilbaketråkk: Hvordan bli kvitt luft i magen - noen tips • Gluten- og Melkefri Inspirasjon

  2. Hei! Jeg har akkurat det samme som deg mht til masse mat og egg. Tåler ikke egg i ren form, men i mindre mengder i mat. Fordøyelsen er noe rare, fantastiske greier 🙂

    • Hei, begynte selv å reagere på egg og har nå testet meg for i intoleranser hos Lab1.no. Det slo riktig nok ut på egg, men også andre matvarer jeg ikke ante, som gluten og melk. De tester for IgG og ikke IgE som er straksallergi. Etter å ha kuttet ut matvarene i 6 uker, kjenner jeg godt allergien igjen om matvaren inntas i form av spesielt kløe, over alt. Nesten, ørene, halsen, føttene, håndflater, elveblest osv.
      Ville bare tipse om dette.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.