fbpx

Å være en god husmor handler lite om koselige forklær og fersk brødbakst, men mye om planlegging og kreativitet. Det er det som gir oss selv mulighet til å senke skuldrene fordi vi er forberedt, også på travle dager! La meg forklare.

Kjappe løsninger

Å få diagnoser som krever tilrettelegging av kostholdet gir oss ikke automatisk bedre tid i hverdagen, så det er veldig lett å ty til kjappe løsninger, noe som er både dyrt og lite helsemessig heldig i det lange løp. Men det er jo ikke slik at vi har mer tid enn andre, så da gjelder det å vite hvordan vi kan bruke tida vår smart for å oppnå bedre helse. Spørsmålet vi derfor stiller oss alle sammen, er derfor – hvordan skal jeg rekke dette?

Gluten- og melkefri inspirasjon
Sett saltkjøtt til kok før du stikker ut på søndagstur, og bruk krafta og kjøttrestene i suppe uka etter. Dette er mat som krever tid, men ikke at du er tilstede. Det lager seg nesten helt sjøl! Gidder du ikke å skjære opp og skrelle alle grønnsakene til kjøttsuppa? Kjøp ferdig lapskausblanding i butikken. Så enkelt!

Hvordan få tid til å lage mat?

Å lage sunn mat fra bunnen krever ikke nødvendigvis så mye tid av deg, fordi du kan spre tida utover en lang periode. Du kan sette en deilig kjøttgryte på kok på morningen, og komme hjem til ferdig mat etter familiens søndagstur, eller du kan lage en 4-dobbel porsjon med fiskegrateng når du først lager én porsjon. En helt vanlig tirsdag kan du ta den ut av fryseren og la den gjøre seg ferdig i ovnen mens du står i dusjen, før ungene skal på trening. Alt er mulig om du planlegger!

Fattigmannsbiff
Ta vare på middagsrestene dine og bruk dem. Spis dem som lunsj på jobb eller skole, eller lag en rett med dem som utgangspunkt. Rester av denne retten er perfekt på pizza, blandet med frerdagstacoen, eller i kjøttsausen til pasta!

Men hvordan får jeg mer tid?!

Å få mer tid handler om å prioritere, kjipt, men sant. Det handler også om å effektivsere. Det er fullt mulig å finne 10 minutter til å gjøre forberedelsene, 10 minutter litt seinere, og 20 minutter et par timer etterpå. Det vil totalt gi deg mange timer med spart tid seinere.

Annonse

Mine 4 helt konkrete tips til deg

 1. Lag en ukemeny basert på hva du har i kjøleskap, fryser og skuffer
  Hva må brukes opp, hva er ferdig og hva kan kombineres? Lag deg en liste over det du har som må brukes opp, og lag mat med det som utgangspunkt. Har du masse slappe grønnsaker i kjøleskapet? Sleng dem sammen til en skikkelig digg suppe (og se punkt 3)!
 2. Bruk restene dine!
  Når du planlegger ukemeny bør du ha som mål at du bruker opp det du har kjøpt inn, lager du saltkjøtt en dag, ta vare på krafta og lag kjøttsuppe av krafta og kjøttet seinere. Lager du taco eller pastasaus og får rester? Sleng det på pizza! Ha som målsetting at du ikke skal kaste mat du har laget.
 3. Lag dobbel (eller mer) porsjon av alt du lager
  Det tar overraskende lite ekstra tid å lage mye mer mat, og da har du spart deg for alt styret med middag for kommende travle dager. På denne måten kan du fryse ned minst en porsjon av alt, og du har mat til neste uke. Ekempel på retter som dette fungerer bra med:
  – Suppe
  – Gryter
  – Patasaus
  – Tomatsaus
  – Fiskegrateng
  – Lasagne
 4. Dropp de 3 episodene av favorittserien på kvelden
  I stedet for å synke uvirksom ned i sofaen på kvelden kan du sette på en podcast eller lydbok på øret, og lage morgendagens middag kvelden i forveien. Selv poteter kan kokes kvelden før! Bare varm dem opp i kokende vann et par minutter før middag.
Det handler om prioritering – sorry!

Jeg har ikke tid har jeg sagt!

Nå kan det hende du synes dette er problematisk, og at du irritert tenker “jeg har FAKTISK ikke tid!” – da kan et triks være å sette seg ned og ta en kjapp titt på rapporten over tidsbruk på mobilen. Der vil du med all sansynlighet finne en oversikt som forteller deg at du ikke bare har minutter, men flere timer som trolig kunne vært disponert annerledes. For det er det det i de aller, aller, aller fleste tilfeller handler om. Det er ikke om MANGEL på tid, men mangel på vilje og evne til å prioritere tiden vår. Vi er ikke nødvendigvis villige til å gi slipp på Netflix og chill, men helsa vår takker oss i mange, mange år om vi prioriterer å lage mat noen timer av og til. For det fine er, at dersom vi tar gode valg noen timer hver måned, så blir det ikke noe problem å ty til kjappe løsninger av og til heller.

Finn din hverdagspuls!

i boka mi “Lag gluten- og melkefri mat med Hverdagspuls” har jeg flere ukemenyer, mange gode tips til planlegging og ikke minst; masse deilgie oppskrifter som passer perfekt for deg som ikke har tid til å henge over grytene etter jobb i hverdagen. Her får du konkrete tips til hvordan du kan finne tid til å lage den maten du liker og tåler i en hektisk hverdag!

Hverdagspuls - allergivennlig kokebok uten gluten og melk
Klikk på bildet for å bestille

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.