fbpx

Livet på landet

Noe av det jeg synes er mest trist ved å måtte spise gluten- og melkefritt, er at jeg ikke kan spise det norske bønder, mine naboer produserer mest av; korn og melk.

Lokale råvarer i verdensklasse

Heldigvis produserer naboene mine også andre råvarer i verdensklasse! Jeg er så heldig at jeg bor midt i matfatet. Hvor enn jeg snur meg bugner det av friske grønnsaker og det gjør meg så innmari glad!

En lat ettermiddag kan jeg sykle ned til den selvbetjente butikken på Mære Landbruksskole og kjøpe søte deilige tomater rett fra drivhuset og ferske egg fra en nabogård. Er formen og motivasjonen på topp, barna i noen andres varetekt og selskapet godt enten på siden eller på øret, kan jeg fortsette videre langs Den Gyldne Omvei og frydefullt nyte lokalmat og handle ferske brød fra det glutenfrie bakeriet i Straumen!

Jeg har vært så inspirert av den landlige idyllen som vises i magasiner, at jeg har gjort gjentatte forsøk på å oppnå nettopp det. Men stadig ser jeg meg forbigått av damer i lekre gummistøvler med bugnende hager.

Jeg har hverken ork eller tid til å drive på med all verdens hagearbeid, selv om den nostalgiske husfrua som bor inni meg tror det. Det eneste som har grodd i min varetekt er poteter, løk, jordskokk og løpstikke – det klarer jeg! Heldigvis blir det skikkelig god mat av det! Det er faktisk lite som kan slår følelsen av å lage et måltid av selvdyrka råvarer, det er en følelse av å ha oppnådd noe det er få andre forunt rett og slett.

Livet på landet byr på hverdagspuls, møkkete støvler på trappa, rotete hus og en uendelig liste med gjøremål, roser i kinna, elg i hagen og tid til å bli kysset av snøfnugg. Jeg hadde valgt det igjen om jeg måtte.

Spis mat etter sesong

Kjøper du grønnsaker etter sesong er grønnsakene på sitt beste. Norske grønnsaker i butikk er fra ditt nærområde og ved å kjøpe norsk mat sørger du for å opprettholde arbeidsplasser – kanskje også din egen eller naboens. Du bidrar til å minske co2 avtrykket ditt og er med på å opprettholde det uhyre viktige biologiske mangfoldet som trengs for å produsere mat.

Norsk mat er i verdensklasse. Norske matprodusenter lager trygg mat med god dyrehelse og friske planter. Vi har et variert landbruk spredt over hele landet og næringsmiddelindustrien knyttet til norske råvarer er enorm; nesten 100 000 mennesker er tilknyttet norsk matvareproduksjon.

Spiser du norsk mat bidrar du til å opprettholde bosetting, sysselsetting og et klimavennlig landbruk.

Annonse

Blomkålsuppe med sjøldyrka løpstikke

Norsk blomkål er tilgjengelig i mai, juni, juli, august, september, oktober. Se hvem som produserer blomkål i din nærhet på Bama.no

løpstikkesuppe
Klikk på bildet for oppskrift

Jordskokksuppe

Jordskokk er tilgjengelig i mai, juni, september, oktober, november, desember og er lett å dyrke sjøl. Jeg får det til! Norsk mandelpotet er tilgjengelig året rundt og kan også fint dyrkes selv! Se hvem som produserer mandelpotet i din nærhet på Bama.no

jordskokk
Klikk på bildet for oppskrift

 

Annonse

Annonse

Kathrine avatar

FORFATTER

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Annonse

Hei! Jeg heter Kathrine!

Jeg brenner for å vise deg at gluten- og melkefri mat er fantastisk god mat, bare uten gluten og melk. Så enkelt, så vanskelig.

Søk

Kategorier

Nyhetsbrev

Meld deg på og fånyheter og oppskrifter rett på mail!

Du vil kanskje også like

Få nyheter fra Gluten- og Melkefri Inspirasjon

Legg igjen epostadressa di for å bli inspirert!

Fortsett å lese