fbpx

Medikamenter og kosttilskudd uten gluten og melk

Leter du etter medikamenter og kosttilskudd uten laktose? I alt fra antibiotikakurer til p-piller og jerntabletter finner du laktose, melkeprotein og hvete som fyllmiddel. Jeg har tatt et i bla. felleskatalogen for å hjelpe deg!

Laktose i medisiner

Laktose er et mye brukt fyllstoff i medisiner og kosttilskudd. Det er billig og brukes rett og slett fordi det er billigere enn alternativet som feks mikrokrystalinsk cellulose. Hvete og melkeprotein finnes også i medisiner, men i langt mindre grad.

Noen tåler godt laktose i medisiner selv om de har laktose- eller melkeintoleranse/allergi. Selv kan jeg tåle en tablett en dag, men ikke to dager på rad. Da blir det trøbbel i tarmen! Jeg kan love deg at sykehusene IKKE har kontroll på dette og at å være nyoperert og få laktose i medikamenter…..det er ganske ubehagelig.

Prevensjon uten laktose

For å starte med det de fleste kvinner bruker først; p-piller. Det finnes ingen uten laktose pr i dag dessverre. Da må man eventuelt over på andre prevensjonsmiddel som feks spiral, sprøyter og kondom.

Hormoner

Levaxin og Euthyrox

Vanlig levaxin inneholder laktose, det gjør ikke Euthyrox som du kan be legen foreskrive. Forklar legen din hva som skjed med deg når du tar medisiner med laktose på daglig basis og problemet er løst.

Naturlig thyroid

Armour thyroid er uten laktose og er ekstrakt fra grisens skjoldkjertel. Mange merker vesentlig forbedring på denne kontra levaxin, men her må man betale for medikamentet selv. For min del betyr det ca 500 kr i måneden.

20170610_104322

Østrogen for overgangsalder

Det er ingen tabletter for behandling av plager i overgangsalderen som ikke inneholder laktose slik jeg har klart å lete meg frem til. Det eneste alternativet da er plaster, så fremt du tåler limet i plasteret.

Smertestillende

Før var det laktose i så nær som alle smertestillende, og jeg husker hvordan jeg leita apotekene rundt etter tyskprodusert paracetamol uten laktose. Til bruk mot smerter og muskelplager kan jeg nå anbefale både pinex, paracet, ibux, paralgin forte, voltarol kapsel og som et subsitutt for voltaren; vimovo (på resept). Merk at legen din bestemmer hvilket medikament som passer deg og og dine smerter best.

20170610_104310

Kosttilskudd

Jeg har opp gjennom årene brukt en hel rekke kosttilskudd etter avtale med lege. At jeg tar disse betyr ikke at du skal ta dem. Av de du ser på bildene er de fra Now kjøp på Iherb, men de øvrige er kjøpt i Norge. Merk at ved import av B-vitamin må man unngå et middel jeg ikke husker navnet på, den som er avbildet er tillatt importert til Norge.

Astmamedisiner

En hel rekke astmamedisiner inneholder laktose og melkeprotein, diskuser og turbuhalere spesielt. Pulmicort turbuhaler og Ventoline aerosol er derimot laktosefrie. Når du tar spirometri hos legen må du evt ha med egen medisin siden de fleste bruker ventoline diskus som inneholder laktose/Melkeprotein.

Jod

Dersom du ikke spiser meieriprodukter og heller ikke mange fiskemåltider i uka er tilskudd av jod anbefalt. Kelpasan kjøpes i helsekost. Du får også kjøpt Jod fra Nycoplus på apotek. Dessuten får du kjøpt jod dråper på helsekost eller tangprodukter fra ulike norske produsenter.

20170610_104022

Folat/folin/folsyre

Dersom du er gravid eller ammer må du ta folattilskudd ut hele ammeperioden, og dersom du som meg har lave verdier. Denne versjonen er uten laktose pg kjøpes på helsekost. 1 tablett dekker behovet i graviditeten og ammeperioden.

20170610_103827

Allergitabletter

Av det jeg har lest og diskutert, er Telfast den eneste allergimedisinen uten laktose på markedet for øyeblikket. Du får den på blå resept.

NY INFO: Det fins flere allergimedisiner uten laktose. Ebastin orifarm, zyrtec dråper og Cetimax (samme som zyrtec men uten laktose, må spesialbestilles). De kan fås på blå alle tre.

20170610_104241

Avføringsmiddel

Merk at en del avføringsmiddel er basert på laktose, og at feks. Laxoberal er uten laktose. Dersom du skal føde får du duphalac på sykehuset, denne innehomder laktose. 

Antidepressiva og sentralstimulerende

Dersom du sliter med depresjon, angst eller ADHD vild et ikke være spesielt smart å toppe medikamentutprøving med magesmerter som ikke bare er forbigående biviskninger, men som skyldes laktose. Derfor er det verdt å notere seg at at Brintellix, Cipralex, Ritalin kapsel, Concerta og Aduvanse/Elvanse er uten laktose. Det samme er IKKE ritalin tabletter.

Sovemedisiner

Sliter du med å sove kan det være nyttig å teste melantonin før du går for noe med rød trekant. De fleste melantoninprodukter jeg har funnet er uten laktose, men LES ALLTID. Skal legen foreskrive noe å sove på er ZONAT eneste jeg har klart å finne. Der må legen søke om individuelt vedtak til deg, og du må ha hatt søvnproblemer over 3 mnd.

Næringsdrikker

Næringsdrikker er for det meste basert på melk eller soya selv om apoteket påstår noe annet fordi det er en juice. Det finnes ingen fullverdige næringsdrikker på resept som ikke inneholder melk eller soya, men det finnes fellemulsjon som er en enkel måte å få mer fett i maten som er helt fri for begge deler. Den heter Calogen og er laget av bla. raps.

Potensielle fallgruver

Det er alltid muligheter for å gjøre feil. Jeg kjøpte for eksempel en flaske med floradix jerntilskudd, det innehold gluten. Tannkremen Zendium inneholder egg og melk og dette er veldig, veldig dårlig beskrevet på tuben. Noen reagerer med kontakteksem på melk og hvete/gluten i kosmetikk. Det har jeg ikke tatt hensyn til eller skrevet noe om her. Men merk at mange dusjsåper og kremer der ute inneholder melk og hvete og om du reagerer så er du en av få.

Øvrige medikamenter

Dersom legen skal foreskrive medikamenter du ikke har brukt før, må du be legen sjekke innhold i felleskatalogen. Dersom det ikke står oppført laktose i verken felleskatalogen eller pakningsvedlegget er det trygt. Merk at laktosemonohydrat er det samme som laktose/lactose.

Annonse

Bli medlem og få 20% rabatt!

Ingen returrett på feil medisiner

Dersom legen skriver ut medisiner som inneholder laktose og det først oppdages når du har hentet ut medisinene på apoteket, har du ingen refusjonsrett/bytterett. Det er ikke engang noen vits i å ta opp diskusjonen med legen, selv om legen har gjort en feil.

Disclaimer

Merk at jeg ikke er lege eller helsepersonell, og at dette innlegget kun er ment som hjelp til å finne frem i jungelen av allergivennlige medikamenter og kosttilskudd. De nevnte medikamentene er foreskrevet meg av min lege for personlig bruk, eller det er medikamenter jeg har leita meg frem til for å vise dere.  Ta kontakt med lege eller farmasøyt (apotek) om du er usikker. Husk å ikke kombinere preparater uten å ha sjekket med farmasøyt først.

Annonse

Annonse

Bli medlem og få 20% rabatt!

Kathrine avatar

FORFATTER

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Annonse

Hei! Jeg heter Kathrine!

Jeg brenner for å vise deg at gluten- og melkefri mat er fantastisk god mat, bare uten gluten og melk. Så enkelt, så vanskelig.

Søk

Kategorier

Nyhetsbrev

Meld deg på og fånyheter og oppskrifter rett på mail!

Du vil kanskje også like