fbpx

Leter du etter medikamenter og kosttilskudd uten laktose? I alt fra antibiotikakurer til p-piller og jerntabletter finner du laktose som fyllmiddel. Jeg har tatt et dypdykk i mitt eget medisinskap for å hjelpe deg!

Laktose i medisiner

For å starte med det de fleste kvinner bruker først; p-piller. Det finnes ingen uten laktose pr i dag dessverre. Da må man eventuelt over på andre prevensjonsmiddel som feks spiral, sprøyter og kondom.

20170610_104322

Stoffskiftemedisiner

Levaxin

Vanlig levaxin inneholder laktose. Du kan søke om levaxin uten, det hjelper legen deg med! Det tar da noe tid fra du leverer resepten  på apotek til du kan hente ut medikamentet.

Naturlig thyroid

Armour thyroid er uten laktose og er ekstrakt fra grisens skjoldkjertel. Mange merker vesentlig forbedring på denne kontra levaxin, men her må man betale for medikamentet selv. For min del betyr det ca 500 kr i måneden.

Smertestillende

20170610_104310

Før var det laktose i så nær som alle smertestillende, og jeg leita apotekene rundt etter paracetamol uten laktose. Til bruk mot smerter og muskelplager kan jeg nå anbefale både pinex, paracet, ibux, paralgin forte, voltarol kapsel og som et subsitutt for voltaren; vimovo (på resept).

Kosttilskudd

Jeg bruker en hel rekke kosttilskudd etter avtale med lege. At jeg tar disse betyr ikke at du skal ta dem. Av de du ser på bildene er de fra Now kjøp på Iherb, men de øvrige er kjøpt i Norge. Merk at ved import av B-vitamin må man unngå et middrl jeg ikke husker navnet på, den som er avbildet er tillatt importert til Norge.

Astmamedisiner

En hel rekke astmamedisiner inneholder laktose, diskuser og turbuhalere spesielt. Pulmicort turbuhaler og Ventoline aerosol er derimot laktosefrie. Når du tar spirometri hos legen må du evt ha med egen medisin siden de fleste bruker ventoline diskus som inneholder laktose.

Jod

20170610_104022

Dersom du ikke spiser meieriprodukter og heller ikke mange fiskemåltider i uka er tilskudd av jod anbefalt. Kelpasan kjøpes i helsekost. Du får også kjøpt Jod fra Nycoplus på apotek. Dessuten får du kjøpt jod dråper på helsekost.

Folat/folin/folsyre

20170610_103827

Dersom du er gravid eller ammer må du ta folattilskuddut hele ammeperioden, og dersom du som meg har lave verdier. Denne versjonen er uten laktose pg kjøpes på helsekost. 1 tablett dekker behovet i graviditeten og ammeperioden.

Allergitabletter

20170610_104241

Av det jeg har lest og diskutert, er Telfast den eneste allergimedisinen uten laktose på markedet for øyeblikket. Du får den på blå resept.

NY INFO: Det fins flere allergimedisiner uten laktose. Ebastin orifarm, zyrtec dråper og Cetimax (samme som zyrtec men uten laktose, må spesialbestilles). De kan fås på blå alle tre.

Avføringsmiddel

Merk at en del avføringsmiddel er basert på laktose, og at feks. Laxoberal er uten laktose. Dersom du skal føde får du duphalac på sykehuset, denne innehomder laktose. 

Antidepressiva

Cipralex 5 og 10 mg er uten laktose.

Øvrige medikamenter

Dersom legen skal foreskrive medikamenter du ikke har brukt før, må du be legen sjekke innhold i felleskatalogen. Dersom det ikke står oppført laktose i verken felleskatalogen eller pakningsvedlegget er det trygt. Merk at laktosemonohydrat er det samme som laktose/lactose.

Annonse

Ingen returrett på feil medisiner

Dersom legen skriver ut medisiner som inneholder laktose og det først oppdages når du har hentet ut medisinene på apoteket, har du ingen refusjonsrett/bytterett. Det er ikke engang noen vits i å ta opp diskusjonen med legen, selv om legen har gjort en feil.

Disclaimer

Merk at jeg ikke er lege eller helsepersonell, og at dette innlegget kun er ment som hjelp til å finne frem i jungelen av allergivennlige medikamenter og kosttilskudd. De nevnte medikamentene er foreskrevet meg av min lege for personlig bruk, eller det er medikamenter jeg har leita meg frem til for å vise dere.  Ta kontakt med lege eller farmasøyt (apotek) om du er usikker. Husk å ikke kombinere preparater uten å ha sjekket med farmasøyt først.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.