fbpx

23 tips som gjør at du sparer penger på middagsmat

Mat har blitt dyrt, og det krever innsats å kutte kostnader. Men hvordan kan du spare penger på mat? I dette innlegget deler jeg mine og følgernes beste sparetips for billigere middager!

Økte matvarepriser

Matprisene har skutt i været, og selv enkel hverdagsmat har blitt veldig dyr. Vi som lever gluten- og melkefritt merker det bedre enn andre og de som er så heldige at de har grunnstønad opplever den som altfor lav fordi glutenfrie erstatningsprodukter har blitt veldig dyre. Derfor gir jeg deg mine, og følgernes beste sparetips som dessuten gjør behovet for dyre erstatningsprodukter mindre!

Ekte mat er billigere enn ferdigmat

Ved å handle inn råvarer og lage maten fra bunn, får du mat som ikke bare er langt billigere, men som også metter bedre og har alle næringsstoffene intakt og tilgjengelig for kroppen din. Dessuten gjør det det mulig for deg å lage store porsjoner, fryse ned og planlegge middager langt frem i tid.

For å virkelig spare penger må du velge råvarer etter sesong, pris og kvalitet. Du må Ikke gå i fella og se utelukkende på stykkpris, men huske å se på kiloprisen. Det er den som forteller deg hva den faktiske prisen på produktet er.

Pris-eksempler fra Coop:

Bilder tatt fra nettbutikken 29.08.2022

Kjøttdeig

Legg merke til pris pr. kilo på kjøttdeig. Kilopølsen er absolutt billigst, i tillegg er den garantert norsk og du støtter samtidig samvirket. Ønsker du å spare ytterligere, deler du en kilopakke i 3 og får 333 gram pr porsjon, 70 gram mindre enn en 400 grams pakke. Totalt blir prisen da 56 kroner porsjonen.

Fisk og fiskepinner

Fiskepinner av ekte fisk lager du lett sjøl. Prisen pr kilo er 46 kroner rimeligere pr kilo enn glutenfrie fiskepinner, samt at ren fisk med enkel hjemmelaget panering metter bedre og er langt mer næringsrikt. Spiser dere ikke all innkjøpt fisk, bruker du resten av pakken til å lage hjemmelaget fiskegrateng.

Kylling

På kylling er prisforskjellene enorme, fra over 200 kroner kiloen og ned til 135 kroner kiloen. Jeg velger kun det jeg vet er norsk kylling (kjøtt og grønnsaker også), men lavest pris og grei kvalitet, og velger å dele opp kyllingen i mindre biter slik at vi spiser mindre av den.

Dette er bare noen få av veldig mange eksempler som viser deg at det å se på kilopris er viktig for å mestre kunsten å spare penger!

Mindre porsjoner og mer grønnsaker

Ved å bruke mindre kjøtt i hver porsjon og å lage middagsporsjonene litt mindre enn det du og familien egentlig trenger, sikrer du at det ikke blir rester til overs som ikke blir spist.

Alternativet er selvfølgelig å gjøre som jeg elsker; lage kjempestore porsjoner og fryse ned, men gjøre hver porsjon litt mindre enn før. Kombinerer du de små porsjonene med større grønnsaks- og tilbehørsporsjoner, sikrer du høyere inntak av grønnsaker og billig tilbehør som feks potet og ris.

Vi som vokste opp på 80-tallet (og tidligere), er vel for det meste oppvokst med at det var grønnsaker og potet som var hovedingrediensen i måltidet, mens kjøttet spilte andrefiolin. Det var ingen som fikk 2 koteletter.

Rent kjøtt og ekte grønnsaker

Rent kjøtt og norske grønnsaker etter sesong er ikke nødvendigvis veldig billig, men kvaliteten er høy og ved å bruke dem korrekt kan resultatet bli veldig økonomisk.

Dessuten kan du ved bruk av billige proteinkilder som kikerter, linser og bønner redusere kjøttbehovet på enkelte matretter. For eksempel:

Kraftsupper

Lag kraft på nakkekoteletter (fås på tilbud til en rimelig penge!) og et kraftbein samt det du har av kjipe grønnsaker i kjøleskapet. Det blir til en god suppebase med masse smak. Nakkekotelettene fra kraftkokingen deler du i biter og bruker i fremtidige kjøttsupper. Sånn får du brukt kotelettene hele to ganger fordelt over mange, mange måltider! En runde med kraftkoking kan gi deg 10 måltider for hele familien.

Grønnsakssupper

Blomkålsupper, spinatsuppe, tomatsuppe, squashsuppe, kyllingsuppe, tøm-kjøleskapet-suppe – felles for dem alle sammen er at du nesten kan blande hva som helst sammen og få et fantastisk resultat. Bland inn en skvett kraft om du har det for at den skal mette mer, og topp med rista kjerner og stekt bacon. Jevn med linser eller bønner for enda mer næring og proteiner.

Gryter

Gryter med kjøtt av god kvalitet er helt fantastisk mat. De metter godt og du kan med små grep redusere bruken av kjøtt og øke bruken av grønnsaker som kålrot, gulrot, potet, sellerirot, pastinakk, løk, blomkål, beter og brokoli – for å nevne noe! Når kjøttet koker lenge og gryta blir feit og god metter den bedre enn en kjøttgryte med magert kjøtt som har kokt kortere. Dessuten smaker det bedre! Server du retten med hjemmelaget potetmos smaksatt med blomkål og pastinatt ved siden av, blir det enda mindre kjøttforbruk!

Spis restene dine!

Rester, jeg ELSKER middagsrester. Det er så godt å finne rester og spise dem til frokost dagen etter. Andre dager spiser jeg rester til middag, og lager 3 porsjoner middag som gutta spiser. Da blir jeg fornøyd, lommeboka fornøyd og gutta fornøyd 🙂

Dropp fancy ingredienser

En følger tok kontakt med meg med et godt poeng jeg hadde glemt selv; du trenger ikke granatepler, avocado, proteinpulver og bipollen. Det er ingredienser som koster enormt mye. Du kan fint droppe dem uten at det går på bekostning av noe!

23 sparetips

Jeg ba deg som følger meg på Facebook og Instagram om sparetips. Dere er kreative og jeg har samlet alle tipsene som kom inn i ei liste bestående av hele 23 knallgode sparetips som gjør middagene billigere for hele familien! Se bare her:

[restrict]

Annonse

 1. Sjekk tilbudsavisene
 2. Bruk datodisken i butikken
 3. Planlegg ukemenyen i henhold til innholdet i skap, skuffer og tilbud
 4. Lag deg et “ekornlager” av retter i fryseren
 5. Handle grønnsaker i løsvekt
 6. Ha et lager av tørrvarer til en hver tid
 7. Spis alltid opp restene dine
 8. Lag litt mindre mat enn du trenger til middag
 9. Server gulrot i staver før middagen kommer på bordet
 10. Ha bokser i fryseren til rester av middager og sauser du har ofte. Til slutt er resteboksen en fullverdig middag!
 11. Om du bruker purreløk eller vårløk; Bruk det grønne så sett de i et glass vann, så vokser det grønne ut igjen. På den måten kan man bruke løken til flere måltider.
 12. Erstatt noe av kjøttdeigen med havregryn eller finhakket sopp og løk når du lager feks kjøttsaus og taco.
 13. Handle inn store mengder av faste matvarer og sjekk når prisene er lave etter sesong/kampanjer
 14. Kjøp lokale poteter fra gårdsbutikker
 15. Ha fokus på hvor mye som sniker seg med i matbudsjettet som ikke er mat
 16. Lag mye når du først lager kjøttsuppe, lapskaus, potetball, pizzasaus, pizzabunner, kjøttkake, karbis, fiskekake, fiskeball, fiskegrateng etc. Rotet er det samme! Da har du fastfood i frysern
 17. Plukk og høst bær til smoothie og syltetøy selv
 18. Billige grønnsaker som hodekål, blomkål og kålrot er gode på vitamner og protein, finkuttet gir det mye mat i gryter, supper og som råkost eller i form.
 19. Løk, kål, kålrot, hvitløk og blomkål kan finkuttes og fryses i porsjonspakker
 20. Har du ferske grønnsaker du ikke får spist opp, kan du forvelle dem før innfrysing
 21. Bli kreativ med restene og maten i fryseren
 22. Lag tacokrydderet selv
 23. Dropp tacolefsene, bruk heller mer grønnsaker

Har du flere sparetips? Del dem med oss i kommentarfeltet under!

Lag mat med hverdagspuls!

Leter du etter gode oppskrifter på billige middager som kan lages i store porsjoner og fryses ned? Det finner du i kokeboka Hverdagspuls! Her er det enkle, næringsrike retter som gjør at du kan spare penger og tid. Du får også med ei liste over basisvarer du bør ha i hus, da unngår du impulskjøp!

[/restrict]

Annonse

Annonse

Kathrine avatar

FORFATTER

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Annonse

Hei! Jeg heter Kathrine!

Jeg brenner for å vise deg at gluten- og melkefri mat er fantastisk god mat, bare uten gluten og melk. Så enkelt, så vanskelig.

Søk

Kategorier

Nyhetsbrev

Meld deg på og fånyheter og oppskrifter rett på mail!

Du vil kanskje også like

Få nyheter fra Gluten- og Melkefri Inspirasjon

Legg igjen epostadressa di for å bli inspirert!

Fortsett å lese