fbpx

Førjulsharme og kokosmakroner

Det tar liksom ikke feil, hvert år skal en kokk eller annen forståsegpåer uttale seg om de håpløse idiotene som later som om de har allergier, og la oss som trenger tilpasset mat kjenne på enda mer angst, skam og selvforakt forran det forestående julebordet. Hvorfor?

Hvorfor disse oppslagene?

Det er lite tvil om at disse oppslagene kommer fordi avisene og mediehusene trenger klikk, kommentarer og spredning av sitt innhold, men det siste innslaget til NrK er heldigvis så useriøst at det er umulig å gjøre annet enn å synes synd på den ignorante kokken som ikke har forstått at han er i servicebransjen.

Det som skremmer meg mer enn hans holdninger (som forøvrig hadde gjort intolerante meg utrolig syk), er holdningen jeg møter i kommentarfeltet under saken i NCF sin facebookgruppe. For å være ærlig er jeg ikke sjokkert, men veldig skuffet.

Her er vi en hel gjeng som på en eller annen måte er det NCF selv omtaler som glutenintolerante; noen har cøliaki, andre har ikke-cøliakisk glutenintoleranse, atter andre IBS eller andre sykdommer som krever et glutenfritt kosthold, også rakkes det i kommentarfeltene på NCF sin facebookgruppe under saken ned på “de håpløse intolerante” som ødelegger for cøliakiere; de som virkelig trenger glutenfritt kosthold. Jeg sitter måpende igjen til lyden av en eller annen fæl moderne julelåt og lurer på om jeg leser riktig, og joda, jeg gjorde det.

Intoleranse vs Cøliaki

Det har bredd seg en diger misforståelse der ute om at intoleranse er ufarlig småvondt i magen ved inntak av store mengder hvitt mel. Jeg er et levende bevis på at så ikke er tilfelle. Det er mange der ute som mangler forståelse for at også intoleranse kommer i mange ulike farger og fasonger; det er like mange måter å reagere på som det er mennesker med intoleranser, så å skjære alle over en kam og si at “intoleranser er ufarlig og de tåler dessuten litt”, er en forenkling som i verste konsekvens kan være helsefarlig.

Diare av smuler

Det er mange av oss som “kun” er intolerante som er vel så sensitive som cøliakiere, mange av oss tåler ikke hvetestivelse, glutenfri byggmalt eller spor av gluten. Mange av oss havner på skåla i dagesvis og til sengs med store smerter, migrene og utmattelse av litt glutensmitte, mens andre får helvetesild, voldsomt eksem eller oppblomstring av autoimmune lidelser de normalt har under kontroll. Dessverre er det bare én gruppe som selv føler de har krav på tilrettelegging i den diskusjonen som jeg ble en del av i går på NCF sitt forum i dag, og jeg klarer ikke for mitt bare liv å forstå at min intoleranse er et problem.

Tåler litt på en god dag

Julia bak Magevennlig mat dristet seg også til en kommentar i samme diskusjon og påpeker så bra at “hun er en av de som kan spise litt melk i dessetern om hun står over fiskesuppa til forrett eller motsatt”. Dette viser at vi mangler en felles forståelse, et felles språk og en måte å kommunisere på som gjør at vi ikke må trekke “allergikortet” hver gang for å bli tatt seriøst. Men først og fremst så trenger vi respekt og forståelse internt mellom pasientgrupper som ikke skuler stygt på hverandre og påstår at den ene ødelegger for den andre, for faktum er at vår medisin er den samme, forskjellen er bare at vi må betale for den selv.

Annonse

Kokosmakroner 014

Kokosmakroner

Jeg laga supergode kokosmakroner i går (oppskrift her), men denne gangen fikk jeg endelig ut fingeren og dekket de med sjokolade på undersiden og ringlet sjokolade over noen.

Til det smeltet jeg 50 gram coop mørk kokesjokolade som jeg penslet på undersiden. Deretter la jeg dem opp ned på en fjøl i fryseren i en liten halvtime før det bare var å nyte herlighetene!

Kokosmakroner 012

Annonse

Annonse

Bli medlem og få 20% rabatt!

Kathrine avatar

FORFATTER

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Annonse

Hei! Jeg heter Kathrine!

Jeg brenner for å vise deg at gluten- og melkefri mat er fantastisk god mat, bare uten gluten og melk. Så enkelt, så vanskelig.

Søk

Kategorier

Nyhetsbrev

Meld deg på og fånyheter og oppskrifter rett på mail!

Du vil kanskje også like

Få nyheter fra Gluten- og Melkefri Inspirasjon

Legg igjen epostadressa di for å bli inspirert!

Fortsett å lese