fbpx

Hvorfor jeg lar meg provosere?

De siste årene har ulike norske mediehus følt på et stort ansvar for å fortelle det norske folk om hvor trendy det er å kutte matvarer, hvor mange foreldre som selvdiagnostiserer barna sine og lever på ekstreme dietter. Dette er informasjon de har fra leger og ernæringsfysiologer, så den er korrekt hevder de selv.

Ingen forskning å vise til

Det som er interessant med denne informasjonen, er at ingen kan vise til noe data eller forskning som viser at dette stemmer. Legene snakker hele tiden om beviselige kliniske funn, allergier og cøliaki, men glemmer å ta hensyn til de som reagerer med andre mekanismer.

Da jeg først skjønte at det var gluten og melk som gjorde meg syk, var jeg 22-23 år og et liv med diare og magesmerter gikk over i en normal hverdag. Den gang var det ingen forståelse for at det fantes intoleranser, og jeg har kjempet med nebb og klør for å bli forstått. Selv i dag, over et tiår senere, må jeg altså forsvare at jeg blir syk av matvarer.

Underlig fremgansmåte

Kommentatorer, journalister og andre forståsegpåere hevde de vil hjelpe oss så det ikke slurves med mat for de som virkelig har et reelt behov. Å stille spørsmålstegn ved hvorvidt behovet er reelt eller ikke er en underlig måte å gjøre det på.

Den rosa elefanten i rommet

Når vi snakker om dietter og å kutte matvarer fra kostholdet er det en diger rosa elefant i rommet ingen snakker om; religiøse dietthensyn og veganisme. Dette er grupper som ikke blir syke av å spise matvarene de har kuttet, men som på bakgrunn av ulike overbevisninger har kuttet matvarer fra kostholdet. Det er en selvfølge at det finnes mat tilgjengelig for disse grupppene ved en hver barnebursdag, fotballkamp og i alle restauranter. Alle skal ha forståelse for at deres syn på Haram og etikk er høyst reell. Vi vil jo ikke såre noen følelser og være kjipe norske poteter?

En lokal biffrestaurant fikk faktisk en kjip anmeldelse på tripadvisor fra en veganer som savnet noe annet vegansk enn salat på menyen, dette snakker vi ikke om.

Det vi derimot snakker om, er dette trendy allergihysteriet. Vi snakker ned det faktum at folk i alle aldre opplever å bli friske av å lage maten fra bunnen uten ulike matvarer.

Stakkars Kadra

Det kan selvfølgelig gjøre det krevende å bake til skoleavslutning for Kadra Yusuf, men det finnes “kyllingpølser” også i dette tilfellet.

Ja for hvorfor skal vi ta hensyn til de som tror de blir urene, ikke kommer til paradis og som ikke takler tanken på å spise animalske produkter når vi ikke kan ta hensyn til reell sykdom?

Innbilning vs fysisk reaksjon

Jeg setter ikke det ene opp mot det andre her. Bare husk at vi blir fysisk syke av maten vi har kuttet fra kostholdet. Selv om legen ikke nødvendigvis finner utslag på blodprøver. Hadde legene derimot hatt tid til å lytte og lese kostdagbøker ville de fått sine kliniske funn.

Mange grunner til å kutte matvarer

Det er mange grunner til at folk kutter matvarer fra kosten. Og trend er ikke en av dem. Å oppleve bedring i livskvalitet, bedring av smertetilstander, mindre diaré og avføringstrøbbel, mindre refluks, økt arbeidsevne, bedret stoffskifte, diabetes, chrons og IBS er derimot flere av de høyst fysiske grunnene.

Men det er klart, det er mer akseptert å ta hensyn til de som tror at matvarer gir effekt etter døden. Jeg mener, det er jo bare sånn de er.

Annonse

Ta dere ei bolle

Så kjære Kadra, Ingeborg og alle dere andre som mener dere hjelper oss ved å snakke oss ned; ta dere ei bolle. Også kan dere gå løs på den rosa elefanten og hjelpe de som tror med å forstå at de tar feil. Jeg ønsker dere lykke til.

La folk spise det de ønsker og som gjør dem lykkelig og friske. Både fysisk og mentalt. Og snurp igjen smella. Dere maser som et diesellokmotiv.

 

Annonse

Annonse

Bli medlem og få 20% rabatt!

Kathrine avatar

FORFATTER

10 kommentarer til “Hvorfor jeg lar meg provosere?”

 1. Aileen avatar

  Jeg, med NCGI, IBS, eggehviteallergi og pre-diabetes, er enig i det meste du sier her… helt til jeg kommer til setningen “Og trend er ikke en av dem.” Det finnes definitivt folk som velger dette pga trend/helsehysteri. Å benekte det hjelper ikke vår sak. Man kan diskutere forskning og statistikk opp og ned og i mente, og snakke om hva slike folk gjør for omdømmet til faktiske allergikere/intollerante, men ikke benekte at de eksisterer.

  1. Kathrine avatar

   Jeg lurer på hvor mange som gjør det av trend. Jeg harbikke hverken møtt eller hørt om noen som har valgt det fordi det er trend. Jeg hører det sies, men ingen kan legge frem dokumentasjon på det. Intill noen kan dokumentere at det er en trend og at dét igjen er et problem, velger jeg å omtale det som ovenfor. Hvem med vettet i behold velger en kjip syr diett om de ikke har behovet. Enten fysisk eller psykisk?

  2. Kjersti avatar

   Har du noen gang snakket med noen som har sagt at de gjør det fordi det er trendy? Har de sagt spesifikt at det er fordi det er trendy? Eller er dette noe du tenker at er sånn fordi det kanskje finnes folk som ikke har like sterke eller de samme symptomer som deg? Jeg synes man skal være varsom med å si at det er trend. Det er et tap og et savn for de fleste å måtte kutte ut matvarer som man egentlig liker og å være til bry for andre når det kommer til matsituasjoner.

   1. Kathrine avatar

    Oi – her tror jeg du har misforstått meg?
    Jeg tror jo ikke at noen med vettet i behold kutter matvarer fra kostholdet uten at de har en helsegevinst i andre enden. De som sier det er derimot media som mener vi selvdiagnostiserer oss og ødelegger for de som er virkelig syke. Jeg mener det ikke er en trend, det er det media som mener.

 2. Linda avatar

  Jeg deler frustrasjonen sin over mye, selv om jeg bare reagerer på kjøtt og meieriprodukter, men det er et par ting du sier som jeg ikke liker.

  Jeg liker virkelig ikke at du rakker ned på en religion og kaller det en innbilning. Det er rett og slett respektløst, og bare fordi du føler deg overkjørt gir det deg ingen rett til å kjøre over andre.

  Og jeg synes du skal være litt forsiktig med vegetarianere og veganere også. Personlig har jeg som sagt snudd om dietten min slik fordi jeg ble dårlig av kjøtt, i tillegg til at jeg har kuttet meieriprodukter av samme grunn. Ikke innbilning det heller, selv om alke tester er negative, men magekramper, smerter, oppkast, diaré og forstoppelser. Jeg vil hvertfall ikke kalle det innbilning selv når kroppen fikk det SÅ mye bedre etter endringen.

  1. Kathrine avatar

   Jeg rakker ikke ned på hverken religion eller vegetarianere i dette innlegget. Jeg derimot påpeker at det i ders tilfelles ikke dreier seg om sykdom, men om en overbevisning som ikke fir fysiske utslag. Jeg ønsker lik toleranse for alle som velger diett. Ikke fravær av toleranse for wn eller flere grupper.

  2. Nina avatar

   Ser at Kadra Yusuf har skrevet et innlegg om matallergi og barn/foreldre, så jeg tenker at innlegget bør ses i den konteksten?

   1. Kathrine avatar

    Det har gjennom de siste årene vært en trend i media. Kadras innlegg for wt par dager siden er det siste (jeg har lest) av mange i rekken.

 3. Anne-Helene avatar

  Jeg skal ikke gå inn i debatten, men synes innlegget ditt er viktig og håper at du vil dele det i Samfunnspraten på Facebook!

  mvh
  Anne-Helene

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Annonse

Hei! Jeg heter Kathrine!

Jeg brenner for å vise deg at gluten- og melkefri mat er fantastisk god mat, bare uten gluten og melk. Så enkelt, så vanskelig.

Søk

Kategorier

Nyhetsbrev

Meld deg på og fånyheter og oppskrifter rett på mail!

Du vil kanskje også like

Få nyheter fra Gluten- og Melkefri Inspirasjon

Legg igjen epostadressa di for å bli inspirert!

Fortsett å lese