fbpx

Jeg vet ikke om jeg skal le, gråte eller rive av meg håret. Men saken er altså den at laktosefritt er ikke melkefritt. Hvor vanskelig er det for voksne oppegående mennesker å skjønne det. Jeg går som du ser, ut i fra at de er oppegående, de klarer jo å stå på to føtter, da bør de klare å forstå at laktosefritt ikke er melkefritt. Sant?

Villedende merking

Jeg har lenge trodd at det er for vanskelig å forstå, at laktosefrie produkter inneholder melkeproteiner, og at melkefrie produkter må være helt frie for melkeproteiner. Dette uten at jeg egentlig har skjønt hvorfor dét er komplisert (beklager om noen blir fornærmet, men jeg skjønner det ikke!). Dette var imidlertid helt til jeg merket den villedende merkingen matvareprodusentene har begynt med.

    gluten-fritt-newpack-350x243Laktosefritt knekkebrød – hvor mange knekkebrød har melk i seg da? Dette var merket slik som dette i 15 år før prosusenten plutselig tilsatte melk i et produkt som hadde vært melkefritt, ikke laktosefritt, i mange år. Nå et det melkefritt igjen!

Har du sett det du og? Produkter helt uten melk er plutselig merket laktosefrie! Jeg har i min enkelhet trodd at de inneholder laktosefrie meieriprodukter og således kun er laktosefrie. Det var helt til jeg så produkter jeg bruker til daglig, merket “laktosefri” når de vitterlig er melkefrie. Å merke med “fritt for” et allergen burde bare være tillatt i et produkt det naturlig ville vært tilstede.

Diskusjon i kommentarfeltet

Jeg har etter denne oppdagelsen begynt å spørre produsentene om de laktosefrie produktene er laktosefrie eller om de er melkefrie. I et kommentarfelt på facebook med en stor produsent av glutenfrie produkter, ble det nesten amper stemning da jeg stilte spørsmål rundt hvorfor de velger å bruke “laktosefri” på et produkt som er melkefritt. Det var ingen forståelse hos produsenten for at jeg (og flere andre) synes dette er uheldig og en utvanning av begrepet. Ei heller fikk jeg noen forståelse for ønsket om å legge til melkefri i tillegg, de er jo merket “vegan”.

semper.jpg

Markedsføringsøyemed

Jeg jobber med markedsføring og er kanskje ikke så kranglevoren og dum som det er lett å tro, jeg skjønner hvorfor de gjør det som de gjør. Det hadde bare vært fint om de turte å innrømme det, og vært villige til å diskutere det med oss; kundene. Det er ingen hemmelighet at det er større etterspørsel etter laktosefrie produkter enn melkefrie produkter, og at det er flere vegetarianere enn melkeallergikere (?), og at det faktisk er melkefritt all den tid det er merket “vegan” – jeg skjønner såpass!

Hva er problemet?

80311-c923c-product_detail

Problemet er at laktosefritt ikke er melkefritt og at kunnskapsnivået blandt “folk flest” er skremmende lavt. Med folk flest mener jeg innkjøpere i dagligvarekjedene, ansatte i dagligvarebutikker, besteforeldre, lærere, tanter og onkler og andre som ikke lever med melkeallergi eller intoleranse. Når du til stadighet kjøper produkter merket laktosefritt til oss med melkeallergi fordi de faktisk er melkefrie (bare merket laktosefri), er det veldig lett å trå feil når du står ovenfor en iskrem som heter FRI og det ikke finnes noen andre alternativer i fryseren.

Vi er mange som la merke til at det ikke lenger var like lett å finne melkefri is i butikkene etter at “fri” fra Diplomis kom i butikkene – andre med samme erfaring? Den er bare laktosefri, men mange butikker føler vel at de har fyllt opp allergiis-kvoten ved å ta inn denne.

Annonse

I de siste årene har vegansk mat blitt hipt og kult og tilgangen på is, kjeks og knekkebrød uten melk har blitt langt bedre. Likevel merkes produktet aldri, å vitædt jeg har sett, melkefri. Fortsatt er det vegansk og ikke minst det forvirrende “Laktosefri” som er rådende.

For meg personlig er merkingen ikke noe problem i dagliglivet. Av og til går produsentene glipp av et salg, men samtidig går jeg glipp av av å spise noe skit 😂. På den andre siden vet jeg at mange sliter med å forholde seg til alt dette “fri for”-opplegget og ikke klarer å skille mellom melkefritt og lsktosefritt…….

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.