Hønsekraft og kokt høne

Dersom du ønsker en skikkelig digg kraft som kan brukes i supper og sauer, er høne et godt sted å begynne!

Kraft gir en helt annen fylde til supper og sauser enn en buljongterning noensinne kan gjøre. Den er feit og gjør deg mett på en helt annen måte. Den gode smaken ligger tross alt i krafta!

For å koke hønsekraft trenger du ei høne. I butikken får du kjøpt både verpehøns og gullhøns. Forskjellen er at verpehøna har verpet egg for eggproduksjonen, mens gullhøna har verpet egg som har blitt til slaktekylling. Begge er langt billigere enn kylling, og rett behandlet er også kjøttet meget godt!

img_20170113_150355

Start med å tine høna i kjøleskap over natta. Posen fra Ytterøyylling lekker ved tining, så ha den i en ekstra pose.

Når høna er godt tint, skyller du den i kaldt rennende vann både innvendig og utvendig. Har du en stor gryte kan du ha høna oppi hel, er gryta liten kan du dele den opp med ei god fjørfesaks.

Sammen med høna har du et par gulrøtter, et par små gule løk og litt hvitløk. Hell så over vann til høna er dekket. Gi det hele et oppkok og la det stå og småkoke under lokk i minst 2- gjerne 3 timer. Etterfyll med vann ved beov. Når kjøttet løsner helt fra benet kan du ta høna opp av vannet.

La høna hvile og reduser kraften til ca halv mengde av nåværende mengde før du siler den gjennom et rent bommulsklede over et dørslag. La krafta avkjøles og frys ned i porsjoner a ca 2-4 dl.

Når høna har blitt så kald at du klarer å ta i den uten å brene deg, river du av kjøttet fra skroget og har det over i bokser. Hell over bittelitt kraft før nedfrysing. Kjøttet kan du bruke som du ville brukt kylling; i taco, i pai, suppe og curry mm.

20170115_144737

Kraftsupper

Se mine suppeoppskrifter for tips til hvor du kan bruke denne deilige krafta. Jeg liker å bruke buljong i tillegg til krafta, men jeg reduserer mengden. Alle suppene under kan med fordel lages med hønsekraft. Og vet du? Du kommer til å bli så mett!

20170124_155647

 

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.