Grønnsakssuppe og kokt høne

Årlig kastes 3.5 million verpehøns rett i søpla og blir fyllmasse i betong. Hvorfor spiser vi dem ikke?
I dag spiste vi en av dem, men det tar tid å komme i mål. Vil du bidra til mindre matsvinn? COOP obs har høne, bunnpris også!

IMG_20170113_150355.jpg

Jeg har googlet høneoppskrifter på både norsk og engelsk, spurt folk som har høne og lest i min aller første kokebok skrevet av Ingrid Espelid Hovig. Konklusjonen var at dette var jeg ikke helt sikker på om jeg fikk til.

Du trenger
1 høne
3 gulrøtter
1 løk
2/3 kålrot
2 ss grønnsaksbuljong
3-4 liter vann
2-4 poteter
Salt, pepper og hvitløk

Jeg startet med å vaske høna innvendig og utvendig med kaldt vann, for så å skjære av brystet og låra. Det la jeg i en egen gryte og helte over vann så det akkurat dekket kjøttet. Jeg hadde på salt, pepper og hvitløk, og hadde litt grønnsaksbuljong i vannet.20170115_105425

Gryta satte jeg i ovnen på 120 grader i 4 timer.

Resten av høna la jeg i en gryte sammen med 1 diger gulrot og løk og kokte på lav varme i 4 timer.

Etter 4 timer tok jeg ut kjøttet fra ovnsgryta, og silte krafta fra begge kjelene gjennom et bommulsklede og dørslag. Oppi krafta hadde jeg 2/3 kålrot, 2 gulrøtter, 2 digre poteter og 1 ss god grønnsaksbuljong.

20170115_144709

Mens suppa kokte reiv jeg opp kjøttet fra lårene og brystet i små biter. Mot slutten av koketida hadde jeg kjøttet oppi med resten av suppa.

Smak til med salt og pepper. Server med glutenfritt flatbrød og smøremyk rapskokos.

Leave a Reply