fbpx

Det publiseres stadig artikler, kronikker og annet innhold på kjente og mer ukjente medier om hvilke ulemper det har for helsen å leve glutenfritt, men er det slik at å leve uten gluten faktisk er usunt?

Å leve glutenfritt

Å leve et liv uten gluten kan for mange ha store helsefordeler. Jeg pleier å si det så enkelt som så: “Det er like mange grunner til å leve glutenfritt, som det er mennesker som gjør det”, jeg hevder likefullt at det faktisk er en privatsak hvorfor du og jeg har måttet kutte gluten (og melk) fra kostholdet, faktum er at vi opplever å ha bedre helse uten.

Å få et papir på at du ikke tåler gluten, selv om du vet det selv, er ikke lett – med mindre du har Cøliaki da. For eneste måte å diagnostisere “ikke-cøliakisk glutenintoleranse” er en dobbelblindet provokasjonstest på ett sykehus – som knapt noen får. Uten diagnose er og blir både du og jeg uglesette dramaqueens som følger dietttrender?

Når jeg leser artikler som omhandler et liv uten gluten, virker det på meg som om artikkelforfatterne i liten grad har noe kunnskap om hva et kosthold uten gluten faktisk er, derfor ser jeg det som nødvendig å forklare det her slik at ingen av oss skal være i tvil om hva jeg legger til grunn videre.

Et kosthold uten gluten, hva er det?

Det høres jo så selvinnlysende ut, men det er altså behov for å presisere hva et glutenfritt kosthold er. Det er altså ikke mer komplisert enn et kosthold uten gluten. Så vanskelig, så lett.

For mange, spesielt utenforstående, vil det være lett å tenke at et glutenfritt kosthold, er et kosthold fyllt til randen av usunne erstatningsprodukter fra “allergimathylla” i nærbutikken. Sannheten er at det ikke er slik det hverken bør eller skal være.

Trenger vi gluten?

For å avklare det først som sist, vi trenger på ingen måte gluten. For å være på den sikre siden spurte jeg Maja Skogstad om dette. Hun har en master i samfunnsernæring og kunne bekrefte min mistanke. Vi trenger på ingen måte gluten for å være sunne og ha et godt kosthold.

Gluten er en proteiner vi finner i kornslag som hvete, bygg, rug og spelt, og er ikke en nødvendighet for å ha et sunt kosthold. Det er dessuten viktig å huske på at nasjonale kostholdsråd er en kombinasjon av politikk og helsefaglige vurderinger tilpasset et gjennomsnitt av befolkningen. Mange i Norge spiser enorme mengder kornprodukter – kanskje har du selv levd mye på brødskiver i din ungdom?

Politikk og sånt

Ettersom vi i Norge har tradisjon for å spise mye korn, og har et jordbruk som er egnet for kornproduksjon, er inntak av grove kornprodukter viktig i de nasjonale ernærinsrådene.

Naturlig nok er myndighetene opptatt av at vi skal spise det vi dyrker i Norge, og at de rådene som gis befolkningen gjenspeiler både kultur, tradisjoner og bærekraft. Samtidig er det viktig å huske at det er ikke slik at våre kornslag er de eneste næringsmidlene med de egenskapene som gir et sunt og næringsrik kosthold. Det er derfor viktig å huske at de ernæringsrådene vi får fra myndighetene er en slags gylden middelveg mellom landbrukspolitikk og ernæringsforskning.

Du som meg vet dessuten at det finnes land hvor hvete og glutenholdige kornslag knapt er tilstede i kostholdet, og hvor helsen til befolkningen ikke lilder under det. Vi vet også at det finnes mange næringsrike glutenfrie “kornslag” som brukes som mel og som er tilgjengelig i dagligvare i dag. Et kosthold uten gluten som inneholder større mengder nøtter, frø, bokhvete-, teff-, quinoa-, havre- og chiamel enn hvete og dyre erstatningsprodukter står ikke tilbake for et typisk norsk brødbasert kosthold.

På tross av dette kunne vi på Forskning.no, den 17. august 2020 lese i en artikkel om glutenfritt kosthold at “Det er ikke vitenskapelig evidens for at det er sunnere for friske mennesker å unngå gluten.

Det sier Jüri Johannes Rumessen, enhetssjef ved Forskningsenheten på Herlev og Gentofte Hospital i Danmark.

– Det er ikke noen kjente helsegevinster hvis man ikke lider av cøliaki. Det er ikke forsket så mye på det, men det kan være vanskelig å få nok fiber, sporstoffer og vitaminer med glutenfritt kosthold, påpeker Rumessen.”

Her tror jeg forskeren har glemt noe av det viktigste jeg i hvertfall sitter igjen med etter å ha tatt ex-phil på universitetet i min ungdom, nemlig hele konseptet med “sorte svaner” – Du kan ikke avskrive noe, bare fordi du selv ikke har sett det. Det jeg prøver å si, er at medisinen har en lei uvane med å fortelle oss at diagnoser (som glutenintoleranse) ikke finnes, og helsegevinster av å leve uten gluten, ikke finnes, fordi de selv ikke har kunnet se resultater av det i forskningen. Jeg sier da at de ikke har leita godt nok.

Myter om glutenfritt kosthold

Det er enormt mange myter om et glutenfritt kosthold og det virker på meg som om de lever i beste velgående ikke bare blant lekfolk, men også i helsevesenet. Mange har intrykk av at når gluten kuttes fra kostholdet, erstattes glutenet i det brødbaserte kostholdet med stivelsesrike og dyre erstatningsprodukter, også skrives kronikker, forskningsartikler og uttalelser basert på den antagelsen.

Jeg har personlig vært i kontakt med høgskolelektorer, populære ernæringsfysiologer med femtredende roller i media (som har stor påvirkningskraft) og en rekke andre fagfolk, for å høre hvilken forskning som er gjort på hvordan vi som lever på glutenfritt kosthold faktisk spiser, uten å få så mye som et svar. Jeg har søkt i pubmed og andre åpne kilder etter svar, og klarer ikke finne noe relevant forskning rett og slett.

Annonse

Basert på det, finner jeg det – underholdene er feil ord å bruke, men likevel ikke, at denne “ernæringseliten”, fortsetter å hevde at du og jeg lever med et usunt kosthold, når sannheten nok er at mange av oss lever med et kosthold som er langt nærmere det man gjorde før i tiden; et kosthold basert på gode råvarer og færre ultraprosesserte produkter.

Kanskje er du som meg, en av de som sverger til næringsrike knekkebrød, supper, salater og granola fulle av nøtter, frø og grove kornslag, grønnsaker, kjøtt og fisk for å dekke dagens næringsbehov? Vi vet jo alle at mat fra butikkenes “allergimathylle” er både dyre, næringsfattige og smakløse – eller hva sier du?

Mine tips til et næringsrikt kosthold

  • Lag maten fra bunnen av gode råvarer
  • Spis nøtter, frø og kjerner hver dag
  • Spis grønnsaker flere ganger om dagen
  • Erstatt brødmåltider med næringsrike måltider
  • Unngå å erstatte brødmåltider med dyre, stivelsesrike, næringsfattige erstatningsprodukter
  • Finn balanse i hverdagen

1 Comment on “Hvor usunt er glutenfritt egentlig?

  1. Helt enig med deg. Jeg har cøliaki. Det er ikke usunt å spise ren mat uten gluten.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.