fbpx

jeg var 26 år og full av drømmer for fremtiden da jeg ferdig utdannet reise fra det sentrale Østlandet til indre Namdal i Trøndelag. Min eneste frykt var mat. Hvordan skulle jeg få tak i mat jeg tålte?

Allergimat i Trøndelag

Min redsel ble delvis gjort til skamme av en usedvanlig hyggelig dame på bygdas helsekost som ordnet og kjøpte inn til meg. Det er likevel ikke til å stikke under en stol at det var mer utfordrende da enn det er der jeg bor nå.

Etter noen i Namdalen år flyttet jeg 10 mil sørover til Steinkjer, en by jeg har lært meg å bli utrolig glad i, byen som har alt jeg trenger og enda mye mer.

Like mange tulipaner som innbyggere - her ved E6 på nordsileiret

Like mange tulipaner som innbyggere – her ved E6 på nordsileiret

Veiviser til gode allergimatopplevelser

Jeg har lagt ned litt arbeid i et kart som viser butikker, kafeer og restauranter jeg bruker og anbefaler – klikk på kartet for mer informasjon og les mer nedover i blogginnlegget!

Steinkjer – Småbysjarm ved E6

Steinkjer, denne tilsynelatende grå byen midt i Norge har vært mitt hjem de siste 10 årene, og kjærligheten til byen har vokst ikke i takt med byens utvikling, men mer eksponentielt.

Steinkjer ligger 2 timer nord for Trondheim og har 22 000 innbyggere, universitet og verdens største hagestol. Byen har en helt unik gjenreisningsarkitektur og kan fort fortone seg litt grå og trist, men om du kommer innom turistkontoret og ber meg fortelle byens historie med teppebombing og gjenreisning under krigen kan jeg garantere at synet ditt endres!

Steinkjer utgjør sammen med kommunene Levanger, Verdal, Inderøy og Snåsa regionen  Innherred, en region rik på historie, natur og matkultur.

Oftenåsen

Foto: Tor Morten Krogstad

Norges fremste matregion!

Trøndelag er Norges fremste matregion, her produseres det råvarer og produkter i verdensklasse, og jeg er så stolt over å bo tett på det selv om jeg ikke kan spise alt, det betyr jo at det er potensiale sant?

De aller fleste dagligvarebutikker har godt utvalg av lokalmat, men skal du virkelig oppleve lokalmat på Innherred må du av E6 og ut på først og fremst Den Gyldne Omvei. Men før du kommer så langt nord har jeg noen tips til deg!

Levanger – trehusbyen og omland

I Levanger kan du fråtse i lokale grønnsaker i alle farger og fasonger, dyrket under trøndersk himmel på Røstad gård og Sæther gård på Levanger. Mikkelhaug i Levanger er Norges nordligste epleprodusent og produserer deilig økologisk eple – og fruktjus. Den kan kjøpes i gårdsbutikken på Mikkelhaug, lokale butikker og restauranter. I tillegg er et stopp innom Halsan kjøtt obligatorisk. Lammepølsene og burgerne er magiske!

Ønsker du å få maten servert kan jeg varmt anbefale deg å kontakte Sissel på Munkeby Herberge, hun er ikke bare utrolig koselig, men også dyktig!

levanger munkeby herberge mat (4)

Løpstikke-suppe på Munkeby Herberge

Historiske Verdal

I Verdal er det obligatorisk med et stopp på Stiklestad Nasjonale Kultursenter for å se slagstedet til Olav Den Hellige og slappe av litt. Her skal de har kroneis fra Hennig Olsen inne, om ikke de har den får du legge turen til Meny eller Bunnpris i sentrum, for de har!

På tur til Stiklestad fra sentrum anbefaler jeg et stopp hos Anne Grete på Haugslia gårdsbutikk. Hun har masse gode kjøttprodukter fra Halsan i Levanger og andre go’saker. Masse er uten gluten- og melk!

Når du seinere skal kjøre videre nordover dropper du selvfølgelig å kjøre E6, men legger turen nordover langs Leksdalsvatnet – en perle rett og slett!

innherred_06-09 030

Foto: Stiklestad Nasjonale Kultursenter

Den Gyldne omvei – masse tilbud til allergikere!

Den Gyldne Omvei har eget glutenfritt bakeri i Straumen og har masse tilbud til deg som ikke tåler gluten og melk! La deg bli inspirert av det jeg nå skal fortelle.

Gangstad Gårdsysteri lager de sorbet av friske bær fra bunnen av, de smaker helt nydelig og kan virkelig anbefales sammen med en iskald lokalprodusert Kombucha i tunet.

Gulburet byr på gylden suppe ved flere anledninger, den er fantastisk god og helt uten gluten og melk. Hun har også et rikholding utvalg av produkter uten i gårdsbutikken.

I Straumen finner du Marens Bakeri som har spesialisert seg på glutenfri bakst. Noe inneholder melk, andre ting ikke. Sjekk menyen og nyt!

Vegg i vegg med bakeriet ligger Inderøy Slakteri. Der får du kjøpt kjøttsuppe, sodd, spekemat og mye mer. Skal du ha sodd ber du om kraft, kjøtt og melkefrie boller separat – så ordner de alt for deg!

Berg gård byr de på ureist kjøtt av lam og svin samt masse, masse spennende nyheter i butikken. Sist ble jeg så overveldet at jeg overlot det til mamma å kjøpe for jeg ville ha så innmari mye!

Skal du spise middag er Øyna plassen – de har vært belemret med meg i en årrekke og har aldri skuffet! De kan sakene sine og ber du om tilrettelegging er de alltid veldig flinke. I tillegg er utsikten magisk!

EDITED_WilLee-Wright_Inderoy_93A0084copy

Foto: Will Lee Wrigth

Gjenreisningsbyen Steinkjer

Når dere ankommer Steinkjer langs E6 er det enkleste å svinge inn på Amfi, her finner dere alt dere trenger og litt til; Is og salatbar på Spar, tørrvarer og kjeks på OBS og fastfood på Mc Donalds rett bortenfor.

Er du og reisefølget skikkelig sultne og ønsker en bedre middag dere lever lenge på må dere ta beina fatt og rusle opp i byen til OX Steak House! De har lokalt kjøtt og en burger du ikke glemmer – jeg LOVER!

Stikker du innom Gong Asiamat finner du glutenfrie instant nudler som kan være kjekke å ha med seg videre på bilturen, det er slettes ikke så dumt å ha på luringa! Butikken ligger på Nordsia. På tur dit kan du stikke innom Spar og kjøpe deg en is 😉

Kommer du innom turistkontoret kan du slå av en prat med meg om du er heldig, og jeg kan dele alle mine beste tips med deg ansikt til ansikt 😉

Annonse

småbilder 2.jpg

Spør meg om tips!

Jeg håper dette ga deg litt tips til hvordan du som allergiker kan finne noe å spise og oppleve når du planlegger sommerens norgesferie, og dersom du trenger hjelp er det faktisk jobben min å bidra til at du får en fin ferie – kontakt meg på jobb så kan jeg hjelpe deg! Kathrine@visitinnherred.com

20180524_115758

Disclaimer

Dette innlegget er ikke sponset, men jeg jobber til daglig med markedsføring av reiseliv på  Innherred. Jeg tjener ingenting på å skrive dette innlegget og det er mine personlige erfaringer, meninger og tanker som kommer til uttrykk. Noen av bildene er jobben sine, men de øvrige er mine. Det er også jeg og mine venner som medvirker i filmklippet du ser.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.