fbpx

Glutenfri Jessenkak – Inntrøndersk julekake

Jessenkak har jeg hørt snakk om i mange år nå, men jeg har ikke lagt noe energi i å finne ut hva det er for noe ettersom jeg ikke kan spise det selv. Da jeg satt og jobbet med en artikkel på jobb om julemat fra Innherred ble jeg derimot interessert.

Glutenfri Jessenkak

Jessenkak er for mange inntrøndere synonymt med jul, med sirup, pepper, ingefær og allehånde som smakssettere. Opprinnelsen til brødet er fra Skogn, i Levanger kommune. Men at navnet stammer fra at Auksjonarius Jessen, fra Steinkjer, var en svært lojal kjøper av brødet.

xx jessenkak 027

På Gulburet på Inderøy lager Liv Elin hver dag frem mot jul fersk Jessenkak, og på toppen av det hele, så delte hun oppskriften sin med meg og alle andre (ikke glutenfri).

Da jeg så på oppskriften så tenkte jeg at dette må da jeg også klare, og etter å ha spurt min kjære mann om hans forhold til Jessenkak, så kunne jeg konkludere med at det knapt var mulig å feile (han har som dere kanskje skjønner ingen forhold til brødet).

Jeg har regnet meg frem til oppskrifta med basis i den jeg fikk av Liv Elin, noe som betyr at det er litt rare mål, men brødet blir knall altså! Det spesielle her er at du først lager en klissete blaut deig soms kal heve i en time, for så å lage en fast deig som skal etterheve.

xx jessenkak 019

Du trenger

Runde 1
166 gr Bokhvetemel
166 gr Glutenfritt havremel
2 ts Eplecidereddik
1 ss Fiberhusk
85 gr Sirup
0,5 ts malt pepper
1 ts Tørket ingefær
0,5 ts Allehånde
0,5-1 pk Tørrgjær
3,5 dl Vann
0,5 dl Flytende melkefri margarin eller matolje

Runde 2
300-350 gr Schär bread mix
0,5-1 ss salt

Bland sirup, vann og gjær i bakebollen og bland. La det stå i 5 minutter før du har oppi alle de øvrige ingrediensene i runde 1.  Elt skikkelig godt i kjøkkenmaskin i ca 5 minutter. Dekk med plast eller aluminiumsfolie og la deigen stå og heve i 1 time til du ser at det virkelig er liv i den.

Elt deretter inn mel og salt til du har en fast, men ikke tørr deig som ikke klisser. Er deigen for blaut eller tørr må du tilsette litt mer mel eller vann.

Annonse

Form deigen til et rundt brød og rull det i havremel. Sett det på en stekeplate og hev på et lunt sted eller over varmt vann i ca 45 minutter.

Stekes midt i ovnen på 250 grader i 15 minutter og 150 i 15 til. Sett en ildfast form med kokende vann nederst i ovnen mens brødet steker.

Annonse

Annonse

Kathrine avatar

FORFATTER

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Annonse

Hei! Jeg heter Kathrine!

Jeg brenner for å vise deg at gluten- og melkefri mat er fantastisk god mat, bare uten gluten og melk. Så enkelt, så vanskelig.

Søk

Kategorier

Nyhetsbrev

Meld deg på og fånyheter og oppskrifter rett på mail!

Du vil kanskje også like