fbpx

Når glutenfritt ikke er “glutenfritt nok”

Jeg ser stadig at det kommenteres at det ikke er det minste problem å få glutenfri mat. Da tenker man først og fremst på brødvarer sant? Det finnes nesten alltid glutenfritt brød tilgjengelig, så hva er problemet?

Problemet ligger i stivelsen. I så nær som alle glutenfrie kjøpebrød brukes det hvetestivelse. Helt riktig. Den er riktignok glutenfri (under xx ppm gluten). Problemet for mange av oss er at vi like fullt reagerer på den. Hvor kjipt er ikke det da?

Selv er jeg i den heldige situasjonen etter 12 år på diett at jeg kan spise hvetestivelse en gang i ny og ne dersom det ikke finnes alternativer eller jeg er hjemme. Men jeg kan ikke spise det på en dårlig dag og aldri to dager på rad. Vet du hvorfor? Mhm…..jeg blir å prompe. Masse. Er jeg uheldig, som på sykehuset, sitter jeg på do et par dager. Flott sant? Jeg presiserer derfor alltid at jeg reagerer på hvetestivelse. Men selv blandt cøliakiere og andre glutenintolerante mangler det forståelse for problemet til tider.

Annonse

I følge alle forståsegpåere skal det være så nært som umulig å reagere på hvetestivelse. Til dem har jeg ikke så mye å si annet enn at jeg faktisk gjør det. Dessverre.

Reagerer du på hvetestivelse?

Annonse

Annonse

Bli medlem og få 20% rabatt!

Kathrine avatar

FORFATTER

9 kommentarer til “Når glutenfritt ikke er “glutenfritt nok””

 1. Anette avatar

  Jeg reagerer på hvetestivelse og andre ting som er utvunnet av hvete. Fryktelig frustrerende og vanskelig med forståelse rundt forbi!

 2. Gro Aarsland Kristoffersen avatar

  Jeg og to av ungene mine reagerer på hvetestivelse , men ikke gluten. Hvor sært er det da?

 3. Hilde avatar

  Datteren min blir kjempesyk om hun spiser hvetestivelse. Om hun har vært lenge uten kan hun “tåle” et måltid, om en mangler alternativ liksom. Mn om hun får det flere dager på rad, eller for oft, så bli det store magesmerter og dårlig mage. Vi blir ikke trodd på barnepoliklinikken 🙁

  1. Kathrine avatar

   Dessverre er jeg ikke overrasket 😯 jeg har hørt det samme. Og fått beskjed om at om man reagerer på hvetestivelse, reagerer man på ALL stivelse. Det er ikke riktig! Man reagerer nemlig egentlig ikke på selve stivelsen om jeg har forstått det rett, men på fruktaner i hveten. Korriger meg om jeg tar feil. Til informasjon kan hester bli alvorlig syke og måtte avlives ved for høyt inntak av fruktaner. De kan få noe som heter forfangenhet som fører til at hovbenet og hoven ødelegges (svært grovt forklart). Rett og slett en forgiftning!

 4. Miss Fitness avatar

  Jeg tåler heller ikke hvetestivelse, skjønner frustrasjonen din <3

 5. Eva Osberg avatar

  Hei, jeg har hatt cøliaki i 47 år og har ikke reagert på hvetestivelse, men har blitt mer sensitiv med årene. Så kanskje jeg burde prøvd å kutte stivelsen ut 🙂

 6. Pias kulturkrok avatar

  Jeg reagerer på hvetestivelse om jeg får i meg for mye. Litt av og til går an. Men jeg tok en allergitest for noen år siden, der det slo ut på hvete, så jeg tåler egentlig ikke hvete.

 7. Mette Bendiksen avatar

  Jeg reagerer på alt som har med hvete å gjøre, da med opprinnelse fra kornet. I tillegg til alle typer animalsk melk + endel andre matvarer. Jeg blir syk i to til tre dager dersom jeg får noe i meg. (nummen, hodepine, hjernetåke, diaré og hovne lymfer med store smerter ulike steder på kroppen)

 8. isabelneomyn avatar

  Jeg reagerer sånn med melk. Alle tror det går fint med “bare litt melk” i. Eller laktoseredusert eller laktosefritt. Selv om jeg presiserer at jeg tåler laktosen, men et eller annet i melka tåler jeg ikke (jeg vet ikke selv hva i melka jeg reagerer på, fordi det slår ikke ut på noe tester, men jeg vet at jeg reagerer like dårlig på laktosefritt som “vanlig” melk).

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Annonse

Hei! Jeg heter Kathrine!

Jeg brenner for å vise deg at gluten- og melkefri mat er fantastisk god mat, bare uten gluten og melk. Så enkelt, så vanskelig.

Søk

Kategorier

Nyhetsbrev

Meld deg på og fånyheter og oppskrifter rett på mail!

Du vil kanskje også like

Få nyheter fra Gluten- og Melkefri Inspirasjon

Legg igjen epostadressa di for å bli inspirert!

Fortsett å lese