fbpx

Er du medisinert for lavt stoffskifte, men sliter fortsatt med tåkehode, smerter, frostrier og utmattelse? Sliter du med en lege som sier prøvene dine er helt fine, mens formen er dårlig? Da skal jeg gi deg noen tips!

Hva er lavt stoffskifte?

Lavt stoffskifte er en svekkelse i en av kroppens hormonproduserende (endokrine) kjertler ved navn Skjoldkjertelen/Thyroidea. Kjertelen er plassert forran på halsen.

Skjoldkjertelen med biskjoldkjertler
foto: http://www.wikipedia.com

Skjoldkjertelen er av stor betydning for kroppens energiomsetning og vektregulering. Dersom skjoldkjertelen ikke fungerer godt og du opplever symptomer på lavt stoffskifte (se under), må kjertelen og dine symptomer utredes med blodprøver.

Dessverre har det blitt slik at legene har lett for å utelukkende se på blodprøvesvar, og glemme å snakke med og spørre hvordan pasienten har det. Mange pasienter opplever derfor at de symptomene som i realiteten skyldes et dårlig regulert stoffskifte, tilskrives andre tilleggsdiagnoser i stedet. Lavt stoffskifte er til en viss grad arvelig.

Stoffskifteprøver som tas hos legen er Serum Fritt T4 og T3, Anti TPO og TSH. Men hva er det da?

 • T4, et lagerhormon som blir aktivt ved å omdannes til T3
 • T3, det biologisk aktive skjoldbruskkjertelhormonet, dannet fra T4
 • anti-TPO, autoantistoffer mot tyreoperoksidase
 • TSH, Thyroidea Stimulerende Hormon, produseres av hypofysen

Du anses for å ha lavt stoffskifte dersom du har mange symptomer på lavt stoffskifte, og blodprøver viser synkende fritt T4 og fritt T3 samt i de fleste tilfeller forhøyet TSH.

Stoffskifteprøver hos legen

Stoffskifteprøver (Ft4, Ft3, TSH og Anti TPO) må tas fastende før klokken 09 om morningen slik at stoffskiftet ikke har kommet skikkelig i gang. Jo lenger utover dagen du venter, jo høyere vil prøvesvarene dine bli.

En prøve tatt sent på dagen vil kunne vise at stoffskiftet ditt er helt normalt, mens en prøve tatt klokken 09 ville kunnet vise det motsatte. På den måten kan du risikere å gå feil- eller ubehandlet.

Eneste forskjell på disse prøvesvarene er tidspunkt for prøvetaking

Mange leger vil dessverre motsi deg på dette, og samt ditt ønske om å ta prøver av FT3. Dersom de gjør det, anbefaler jeg at du sender over dokumentasjon fra feks Thyoridea.no

Vanlige symptomer på lavt stoffskifte

 • Uttalt tretthet/utmattelse
 • Lang restitusjonstid
 • Mister hår
 • Sprø negler
 • Fryser mye
 • Treg
 • Matt ansiktsuttrykk
 • Hyppige forkjølelser

Symptomer på lavt stoffskifte finner du her

Behandlingsmål for Lavt Stoffskifte

Dersom du er under behandling for lavt stoffskifte med Levaxin eller andre medikamenter som inneholder Skjoldkjertelhormoner (T4 og T3) er målet at du skal føle deg frisk. Dersom du ikke føler deg frisk, er du ikke optimalt dosert.

Som en tommelfingerregel skal du ved behandling med Levaxin ligge i øvre del av referanseområdet på T4 og TSH ned mot 0,5.

Ved behandling med naturlig thyroid og Liothyroin (T3), skal FT3 ligge rundt 6. I mange tilfeller vil da TSH bli supprimert – altså ikke lesbar. Tidligere har det blitt hevdet at dette er farlig mtp hjerteproblemer og benskjørhet. Dette medfører ikke riktighet, forskningen er ikke entydig på en sammenheng.

Thyroidea.no skriver: “Hvis du bruker T3, Liothyronin eller thyroid, vil TSH bli supprimert. Det er fordi hypofysen har muligheten til å sjekke hvor mye FT3 og FT4 det er i blodet. Siden det er en jevn strøm av T3 i blodet, vil hypofysen nedregulere TSH produksjonen. Dermed blir TSH supprimert og blir uinteressant som målemetode for å finne rett dose når du bruker T3.

Vitaminer og slikt

Å være optimal på vitaminer er viktig ved lavt stoffskifte. Vitmaninene det fokuseres på er B12 med kofaktoren Folat (B9) og D vitamin. I tillegg er det viktig å ha tilsrekkelig med jern.

Når det gjelder B12 og folat, så spiller de to, samt de andre b-vitaminene på lag i kroppen. Derfor vil nivåer “Innafor normalen” for de aller fleste være langt fra tilstrekkelig. De fleste med lavt stoffskifte har behov for å ligge i øvre sjikt også på vitaminer. Dersom legen mener du ikke har B12 mangel selv om prøvene dine faller og er lave, send hen dette flytdiagrammet for diagnostisering av B12 mangel.

Merk at Triobe ikke er ment som tilskudd ved B12-mangel

D vitamin er et spennende vitamin og det forskes på sammenhengen mellom mangel på D vitamin og autoimmune sykdommer, samt på høydose-tilskudd for personer med autoimmune sykdommer.

I en litteraturstudie gjort ved UIO i 2014 fant de flere studier med positive resultater, men også de med negative funn. Konklusjonen til forfatteren er følgelig at det kreves mer forskning for å kunne konkludere med en sammenheng mellom autoimmune sykdommer og D vitamin.

www.uio.no

Hva kan DU gjøre?

 1. Få tak i alle gamle blodprøvesvar (legekontor eller http://www.furstpasient.no)
 2. Gå gjennom prøvene dine og se etter ENDRINGER
 3. Les teksten over og se hvordan prøvene dine er sammenliknet med mine tips
 4. Ta nye blodprøver (ft4, Ft3, TSH, Anti TPO, B12, Dvitamin, Folat, Ferritin), før klokka 09
 5. Se hvordan de ser ut sammenliknet med gamle prøver tatt midt på dagen
 6. Les deg opp på egen sykdom
 7. Gå til legen med kildene under her
 8. Forlang hjelp
 9. Er Anti TPO høy? Prøv et kosthold uten gluten, melk og soya for å få ned Anti TPO

Bok for deg som lever uten gluten og melk (og soya)

Kilder

http://thyroidea.no/stoffskiftesykdommer/hypotyreose/symptomer/

https://stoffskifte.org/om-sykdommen/lavt-stoffskifte/

http://thyroidea.no/stoffskiftesykdommer/hypotyreose/

https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/41091/Vitamin-D-mangel-og-autoimmun-thyroideasykdom-2014.pdf?sequence=7&isAllowed=y

Annonse

Bli medlem og få 20% rabatt!

https://relis.no/sporsmal_og_svar/4-5582?source=relisdb

https://relis.no/sporsmal_og_svar/4-6025?source=relisdb

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.