fbpx

Test av glutenfrie melmikser

//Inneholder reklame

Hvor mye karbohydrater, fiber, salt og sukker er det i rundstykker og lyse glutenfrie melmikser vi kjøper i butikken? Jeg har sett litt på det!

Test av glutenfri mat

Jeg har lenge interessert meg for hva det er jeg spiser, og etter å ha sett hvor enorme forskjeller det er på næringsinnhold i glutenfri mat har jeg nå gått grundig til verks og sett på næringsinnhold i produkter jeg og andre med gluten- og melkeintoleranse av ulik grad bruker i hverdagen.

Siden jeg ikke har noen utdanning innen ernæring, har jeg fått hjelp av ei dyktig dame jeg har fått gleden av å bli kjent med det siste året; Kristin Svarva. Kristin er utdannet fysioterapeut og kiropraktor og har hatt en god del om ernæring gjennom utdanningene sine. Til daglig finner du henne på Kiropraktorklinikken 0-100 i Steinkjer. Sammen har vi sett på et utvalg gluten- og melkefrie produkter.

Hvordan har vi testet?

Jeg har valgt ut produkter i 3 ulike produktkategorier;

  • Lyse glutenfrie melmikser
  • Glutenfrie rundstykker og brød
  • Glutenfrie knekkebrød

I dette blogginnlegget tar jeg for meg melmikser, deretter kommer det egne innlegg om de andre kategoriene.

Alle produktene er produkter uten gluten, hvetestivelse og melk. Produktene har samme grunnleggende egenskaper og kan brukes til nogen lunde det samme i det daglige. Mer info kommer under hver kategori.

Innholdet av karbohydrater og fett har vi veid opp mot fiber- og proteininnhold. Vi har tenkt som så at de produktene med høyt innhold av fiber og protein tåler litt mer fett eller karbohydrat.  Last ned full oversikt over næringsinnhold her.

Lyse glutenfrie melmikser

Lyse glutenfrie melmikser danner grunnlaget for mye i et glutenfritt kosthold. Det erstatter hvetemelet og brukes i alt fra kaker, brød og vafler. Mange finner sitt universalmel som brukes som basis for det meste av bakst, og næringsinnholdet vil naturlig nok påvirke kvaliteten på det som lages. Jeg har valgt å inkludere to melmikser for pizzabunn i testen for å få litt større utvalg.

Vi har testet:

  • Coop Fin melmix
  • Semper fin melmix
  • Schär bread mix
  • Toro lys melmiks
  • Det glutenfrie verksted – Pizzabunn
  • Møllerens Pizzabunn, Glutenfri

Alle de glutenfrie melmiksene er basert på maisstivelse med unntak av Det Glutenfrie Verksted sin pizzabunn som er basert på sammalt rismel.

xxx potetbrød og havrebriks 012
En lys melmiks er erstatning for hvetemel og et basismel i all baking

Mest populær – mest karbohydrater

Toro lys melmix
Testens dårligste glutenfrie melmiks med tanke på næringsinnhold er trolig et av landets mest brukte glutenfrie mel. Melmiksen har høyt innhold av karbohydrater og sukker, greit med fiber, men mye salt og lite protein. Toro har ikke oppgitt næringsinnhold pr. 100 gram tørrvare på sine produkter, men pr 100 gram ferdig produkt (jmf oppskrift på posen), noe som gjør det vanskelig å navigere og finne ut næringinnhold på varen du har i hånden. Vi fikk imidlertid tilsendt næringsinnholdet fra Toro.

Toro lys miks - taper Glutenfrie melmikser

To jevngode melmikser

Schär bread mix og Det glutenfrie Verksted pizzabunn
Begge produktene skåret høyt sammenliknet med de andre, og hadde få negative bemerkninger på innhold av karbohydrater og fett. Schär bread mix skårer bedre på fiberinnhold og saltinnhold, mens Det glutenfrie verksted skårer høyere på proteininnhold.

Schär bread mix er et alroundmel på en annen måte enn Det Glutenfrie Verksted sin pizzamix, og kan brukes i alt fra kaker og brød til kjeks og vafler på en annen måte enn det glutenfrie Verksted sin pizzabunn. Schär Bread Mix er også det billigste melet på det norske markedet. Summen av egenskaper nevnt over er også grunnen til at det er min personlige favoritt. Schär bread mix fås kjøpt i Coopbutikker og koster kr 59 pr kilo.

vinner glutenfrie melmikser

Mellomsjiktet

De øvrige glutenfrie melmiksene scorer noe lavere enn de andre, men Coops glutenfrie melmiks skiller seg ut med et høyt innhold av karbohydrater og lite fiber. Semper Fin mix scorer hverken bra eller dårlig, mens møllerens pizzabunn scorer bra.

Annonse

Last ned oversikt over næringsinnhold i alle testens melmixer her

I neste blogginnlegg tester vi rundstykker

Disclaimer
Jeg har et samarbeid med Schär, men har ikke bevisst utelatt produkter av bedre kvalitet (som jeg tåler) i testen, og har av samme grunn hentet inn en utenforstående med ernæringskunnskap for å hjelpe meg. Dersom du vet om produkter med de samme egenskapene av bedre kvalitet setter jeg pris på å få høre om dem!

Annonse

Annonse

Kathrine avatar

FORFATTER

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Annonse

Hei! Jeg heter Kathrine!

Jeg brenner for å vise deg at gluten- og melkefri mat er fantastisk god mat, bare uten gluten og melk. Så enkelt, så vanskelig.

Søk

Kategorier

Nyhetsbrev

Meld deg på og fånyheter og oppskrifter rett på mail!

Du vil kanskje også like