fbpx

Kjære Aftenposten

Kjære kokk, kjære journalist, kjære medmenneske, kjære du som leser dette.

Aftenposten har i en årrekke publisert artikler som i varierende grad har fortalt meg og mine med-intolerante, at sykdommen vår, og vår opplevelse av god helse, umulig kan henge sammen med å kutte matvarer fra kostholdet.
Mat for meg er ikke mote – det er helse
Aftenposten forteller oss riktignok i rosende ordelag utover flere sider, at vi er skikkelig hippe og kule da, men jeg er ikke helt der at jeg klarer å være enig. Sorry. Det har seg nemlig sånn at mitt forhold til mat og hva jeg spiser, og ikke spiser, ikke henger så nøye sammen med hva som er hipt og kult, men veldig nøye sammen med hva som opprettholder god helse/ikke gjør meg syk.
Å leve gluten- hvete og melkefritt slik som jeg (og mange andre), er ikke noe man gjør fordi det er kult, fordi mat uten gluten er så godt, eller fordi det er sunt. Det kan vi bare si med en gang; mat uten gluten og melk er ikke bedre, sunnere eller billigere enn vanlig mat.
Mye allergivennlig mat er dyr, den er full av e-stoffer, tilsetnignsstoffer, stivelse og sukker, den er proppa med palmefett og smaker heller ikke spesielt bra. Den er svært industrialisert og svært lite er produsert i Norge.
En kilo mel koster mer enn 10 kilo hvetemel, og en pakke kjeks halvparten av et kinobesøk. Likevell, så er vi en hel haug med mennesker som spiser denne maten. Hvorfor?
Hvorfor spiser jeg hver dag mat jeg egentlig ikke liker?
Hvorfor, velger man å spise mat man ikke liker, mat som ikke smaker godt, og mat som er minst dobbelt så dyr som den andre maten i butikken? Hvorfor sender man lange lister til kokker den ene gangen i året man orker å gå på restaurant, og hvorfor spiser man ikke bare vanlig mat?
Grunnen er enkel; man blir syk av vanlig mat. At Aftenpostens journalist og redaktør stiller spørsmålstegn ved min helse, min intoleranse og mitt fravær av toleranse for normale matvarer føler jeg som et overtramp.
Når ble det Aftenpostens oppgave å ettergå diagnoser? Hvem av oss bor i min kropp, og hvem av oss vet hva som gjør meg frisk? Er det Aftenpostens journalist, eller er det meg?

Annonse

Annonse

Kathrine avatar

FORFATTER

5 kommentarer til “Kjære Aftenposten”

 1. Evy Helen avatar

  Så sant. Journalisten kan jo prøve en natt på badegulvet med smerter, og frykt for ikke å nå toalettet. Lite hipt

 2. Arne L. Blengsli avatar

  Godt skrevet. Jeg kan også bekrefte at vi som ikke har syliaki. Men har fått påvist intoleranse mot hvetemel kan oppleve å få store magesmerter . Levde med dette til jeg var 38 år. Da var kroppen fullstendig ned kjørt, det luktet forferdelig både av svette og fra ånden. Det hjalp ikke om jeg dusjet og pusset tenner flere ganger om dagen. Kroppen var direkte matforgiftet. For meg ble om- legging av kostholdet helt avgjørende for at jeg i dag i en alder av 61 år fortsatt er i full jobb. Sluttet å spise hvetemel, melk og andre meieri produkter, samt kjøtt, kafé og te. I dag baker vi med speltmel, spiser kun kjøtt fra ville dyr og drikker havre melk. Spiser myr fisk og har på denne måten fått en bedre hverdag.
  Bruker også spelt eller annet urmel i julebaksten og den blir perfekt. Fettsyre balansen min er testet til 1,5:1 mellom omega 6 og omega 3. Noe som er langt under Max grensa på 4:1 som WHO anbefaler.
  Dere som har problemer, legg om kostholdet. Det koster mere i kroner og ører men det er det verd det når man får helsa tilbake.

 3. Marthe avatar

  Kjempe bra skrevet, åpent, ærlig og direkte 🙂

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Annonse

Hei! Jeg heter Kathrine!

Jeg brenner for å vise deg at gluten- og melkefri mat er fantastisk god mat, bare uten gluten og melk. Så enkelt, så vanskelig.

Søk

Kategorier

Nyhetsbrev

Meld deg på og fånyheter og oppskrifter rett på mail!

Du vil kanskje også like