fbpx

Å bake på slump

Jeg blir så ofte svar skyldig, når jeg blir spurt om oppskrift på brød og annen gjærbakst. Grunnen er enkel; jeg baker på slump. Å bake på slump høres kanskje vanskelig ut, men det er egentlig såre enkelt. Provoserende sier du kanskje? Joda – det kan du jo si.

77e02-20131105_203806

Jeg har min egen måte å bake på, og den måten følger jeg slavisk, hver eneste gang. Metoden går ut på  at det er væskemengden som bestemmer melmengden. Jeg skal forklare nærmere.

Du trenger:

Bolle
Slikkepott med langt skaft
Schar bread mix (liker best dette, fordi det er “lengre” enn feks semper)
Gjær
Salt og sukker
Vann
Olje/smeltet margarin el.

7553d-20131105_203810

Jeg starter alltid med å ha lunket vann i en bolle, og jeg bruker alltid samme bolle (slik sett har jeg opparbeidet meg erfaring på hvor stort brødet blir avhengig av væskemengden) og så rører jeg ut tørrgjær i bollen. fra en kvart til en hel pose avhengig av vannmengden. Som en hovedregel kan 3 dl være nok til en pizzabunn (1/2 pk gjær), mens 7 dl (1 pk gjær) er nok til ett brød.

5b3bf-20131105_2038311

Rør gjæren ut så det ikke er klumper seg. Om du ønsker, kan du tilsette en liten t-skje sukker før du har over mel.

55e32-img_20131107_1848501

Så var det melet da, det er her hemmeligheten min egentlig kommer tror jeg. Det du må gjøre er å ha over mel ganske gradvis. Først har du over mel så du får en grøt, la melet svelle og rør det ut til det blir klumpfritt. Ha så over litt og litt mel tild du har en litt klissete fast deig. Ha så over et par ss med olje og rør rundt til du får en smidig deig, er den fortsatt klissete ha over littegrann mel igjen og rør forsiktig rundt. Når du har en fått en fin fast deig som ikke klisser,  skal den heve.

Ønsker du brød med havregryn og fibrex har du det oppi før melet, la det svelle i 2 minutter før du har i mel. Frø har du oppi når mel og vann bare er grøt.

Annonse

Bli medlem og få 20% rabatt!

a9530-20131019_1553211

Jeg hever deigen i to omganger: 1. omgang foregår i bollen som jeg setter i varmt vann og legger et lokk på. Der står den i en halvtime 3 kvarter til dobbel størrelse før jeg tar den opp, elter den på melet benk og så hever jeg den på brett over varmt vann i nok en halvtime.

6861d-20131019_1506501
Stekes på fra 180 grader til 210 grader til det er ferdig. Brødet er ferdig når du kan slå den på undersiden og du får denne hule fine lyden.
207d6-20131105_1942071
Annonse

Annonse

Kathrine avatar

FORFATTER

Ett kommentar til “Å bake på slump”

 1. Fjordheim avatar

  Takk for en flott forklaring. Har lenge hatt lyst til å
  bake gluten og melkefritt. Men har grudd meg litt
  fordi flere har sagt at det er så vanskelig.
  Men nå er det bare å sette i gang.
  Må nok kjøpte riktig mel først. Tror jeg bare har
  semper.
  Ha en flott dag 🙂

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Annonse

Hei! Jeg heter Kathrine!

Jeg brenner for å vise deg at gluten- og melkefri mat er fantastisk god mat, bare uten gluten og melk. Så enkelt, så vanskelig.

Søk

Kategorier

Nyhetsbrev

Meld deg på og fånyheter og oppskrifter rett på mail!

Du vil kanskje også like

Oppdag mer fra Gluten- og Melkefri Inspirasjon

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese