fbpx

Eltefritt brød, kjelebrød, «No knead bread» – kjært barn har mange navn!
Jeg har ett forsøk bak meg på å lage dette brødet glutenfritt, men i dag, i dag så lyktes jeg!

Annonse

«No hva-for-no’ brød» sa du? Jo det er rett og slett et brød som nesten lager seg selv. Et brød som skal heve i 12-18 timer før du snur litt på deigen og lar det heve enda et par timer. Når det er ferdig hevet lar du det steke i en jerngryte i en halv time og vips, så har du faktisk brød. Godt brød! Selve fremgangsmåten er enkel og beskrives på engelsk i denne filmen:

Til mitt brød brukte jeg litt mer gjær og litt mer vann etter tips fra ei som har prøvd før meg 🙂

Jeg brukte:
350 gram Schär mix B
150 gram Semper grov Mix
1 ts gjær
5 dl vann
1 1/2 ts salt
Bland alt det tørre og rør litt. ha over vann og rør rundt. Ha over plast og sett lunt i 12-18 timer.
Etter hevingen tar du deigen ut av bollen og over på godt melet bakepapir, brett den sammen og sett bollen «på hodet» over og la det stå i to timer. I mens setter du ovnen på 250 grader og setter inn en støpegjernsgryte eller som jeg gjorte; en pyrexform med lokk.
Ha deigen, med bretten ned, over i den varme gryta og stek med lokk i 30 minutter.

Ta av lokket og stek i ytterligere 15 minutter. Avkjøl på rist.


Server brødet med feks rød pesto (uten ost) og løvtynn baguettskinke……mmmm – nydelig!!

25 Comments on “Glutenfritt "No knead bread"

 1. Dette så veeldig godt ut, riktig delikat! Nå ble jeg ordentlig sulten. 😉
  Jeg skulle bare ønske jeg tålte gjær. Men veldig mye annet spennende jeg kan lage fra bloggen din. :)Hurra!

 2. Hei.
  Hvorfor bruker du mere gjær enn det skal være? Jeg har bakt dette brødet flere ganger med godt resultat og bruker bare 1/4 ts tørrgjær, det holder i massevis.
  Janne 🙂

 3. jeg forsøkte med 1/4 ts gjær og denne typen glutenfritt mel, og fikk det ikke til å heve. Med en hel teskje så hevet det godt, det var også ei anna som hadde samme erfaring. Derfor bestemte jeg meg for å forsøke nok en gang, bare denne gangen med litt mer gjær. Uansett er det langt mindre gjær enn en hel pakke, som er vanlig å bruke 🙂

 4. Har en gutt med cøliaki som ALDRI liker mors hjemmebakte brød. Så jeg har gitt opp for lenge siden. Men så fant jeg denne oppskriften, og tenkte jeg måtte prøve. Og poden ELSKET dette brødet. Han slang seg rundt halsen min og sa det var det beste brødet han noen gang hadde smakt 😀 Så tusen takk for at du deler oppskriftene dine med oss andre!

 5. Hei igjen, Kathrine. I dag har jeg bakt brød nummer 2, og i løpet av kvelden har poden fått i seg 3-4 store skiver. «Jeg elsker dette brødet, mamma». Jeg er rørt til tårer, og tror nesten jeg må tipse cøliakiforeningen om denne fantastiske bakemåten! Hilsen Vibeke

 6. Hei!
  Snublet nettopp over bloggen din, en fantastisk blogg! Jeg har ikke lest så mye enda, men jeg kommer garantert til å lese videre her inne.

  Når du skriver Semper grov mix, mener du da den «vanlige» eller den naturlig glutenfrie? Tenkte jeg skulle prøve dette brødet, men vil vite nøyaktig hvilket mel det er først 🙂

 7. hei, spennende 😉 dette må testest, men vet du hvordan kokkosmel oppfører seg i forhold til de meltypene du bruker?
  Takker for tilbakemelding.
  Super og inspirerende blogg!

 8. Ser jo aldeles ufarlig ut – har bakt no knead bread en del ganger nå, men har ikke dristet meg til å prøve den glutenfrie varianten.
  Men, har håp om at denne sammensetningen ser overkommelig ut. Semper og Schär er skrevet på handlelisten.
  Tusen takk – kommer gjerne tilbake 🙂

 9. Hei!
  Hvor har du fått tak i den pyrexformen, og hvor stor er den? Har forsøkt å lage gluten- og eltefritt brød ved å steke det i en jerngryte, men jeg tror gryta var for stor, og brødet fløt ut og ble litt flatt 😐

 10. Dette var en positiv opplevelse. Brødet får en veldig sprø skorpe og inni er det vanvittig mye luftrom. Skulle ikke tro det var glutenfritt. Jeg hadde ikke tørrgjær. Den var utgått på dato…så ofte baker jeg…så jeg brukte fersk gjær jeg kjøpte her en dag. Viste ikke hvor mye jeg skulle bruke så jeg brukte ca 25 gram pga at det var det som var igjen i pakken. Ble vanskelig å vente på avkjøling og da er det vanskelig å skjære skiver. Smakte veldig godt!

 11. Men etter å ha laget deigen klar og satt den til heving så lurer jeg fælt. Har bakt mye og synes det er trasig med den nye glutenfrie hverdagen min.. så kommer spørsmålet mitt –
  Er det meningen at deigen skal være mer som en røre enn en deig når du setter den til heving? Virker som det ble altfor mye vann… håper veldig at brødet mitt blir vellykket og blir takknemlig for svar!

  • Å bake glutenfritt er annerledes, men det skal ikke være røre nei. Den skal være løsere, men ikke som ei røre

   • Ja, det har jeg forstått. Tilsatte litt mer glutenfritt mel slik at det ble en løs deig i steden for en røre.. har jeg gjort noe feil tror du? Fulgte oppskriften din til punkt og prikke..

   • Vil bare tro at melets fuktighetinnhold er annerledes enn da jeg bakte. Vent til hevingen er over og se. Jeg steker alltid, tross tilsynelatende for fuktige deiger

 12. Ja, det var det jeg tenkte jeg skulle gjøre. Og med vanlig hvetemel så har jeg den erfaringen at jo seigere deigen er, jo bedre blir baksten etter endt steketid, så tenkte at det må jo være litt det samme med glutenfri bakst 🙂 Men tusen takk for svar, da får vi satse på at det blir bra likevel!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.