fbpx

Hvordan lykkes med glutenfri gjærdeig?

Jeg blir så ofte svar skyldig, når jeg blir spurt om oppskrift på gjærbakst. Grunnen er enkel; jeg baker enormt mye på slump.

Å bake på slump høres kanskje vanskelig ut, men det er egentlig såre enkelt. Provoserende sier du kanskje? Men jeg lover, at om du følger min fremgangsmåte vil du oppleve at det ikke er vanskelig!

Jeg har utarbeidet min egen måte å bake på, og den måten følger jeg slavisk, hver eneste gang. Metoden går ut på at det er væskemengden som bestemmer melmengden. Jeg skal forklare nærmere.

Du trenger

  • Bolle
  • Slikkepott
  • Lys glutenfri melmix (Schar bread mix er min favoritt)
  • Salt og sukker
  • Tørrgjær
  • Vann
  • Melkefri margarin/olje

Glutenfrie fastelavnsboller uten melk og egg

Forsats – la gjæren kose seg!

Jeg starter alltid med å lage en forsats av vann, gjær og sukker som får stå og kose seg i 5-10 minutter. Som en hovedregel er 3 dl vann nok til en pizzabunn (1/2 pk gjær),  7 dl (1 pk gjær) er nok til ett brød.
Jeg bruker alltid samme bolle, slik sett har jeg opparbeidet meg erfaring på hvor stort brødet blir avhengig av væskemengden.

Gradvis tilpasning av melmengde

Mange har alt meler i samtidig når de baker. Hemmeligheten min er å røre inn melet sakte, men sikkert: Ha over mel ganske gradvis. Først har du over mel så du får en grøt, la melet svelle og rør det ut til det blir klumpfritt. Ha så over litt og litt mel til du har en litt klissete fast deig. Ha så over et par spiseskjeer med olje og rør rundt til du får en smidig deig, er den fortsatt klissete ha over littegrann mel igjen og rør forsiktig rundt. Når du har en fått en fin fast deig som ikke klisser og slipper bollen,  skal den heve.

Frø og gryn

Ønsker du brød med havregryn og fibrex har du det oppi før melet, la det svelle i 2 minutter før du har i mel. Frø har du oppi når mel og vann bare er grøt.

20170618_104027

For- og etterheving

Jeg hever deigen i to omganger: 1. omgang foregår i bollen som jeg setter i varmt vann og legger et lokk på. Der står den i en halvtime 3 kvarter til dobbel størrelse før jeg tar den opp, elter den på melet benk og så hever jeg den på brett over varmt vann i nok en halvtime.

Annonse

Steketid og grader

Brød og rundstykker stekes på alt fra 180 grader til 230 grader til det er ferdig. Brødet er ferdig når du kan slå den på undersiden og du får denne hule fine lyden. Om du ser på oppskriftene mine finner du mange forslag på tider og grader.

xxx potetbrød og havrebriks 009

E-bok

Få alle mine beste oppskrifter på gluten- og melkefri gjærbakst samlet i en lekker e-bok. Print den ut og sett den i perm! Klikk på bildet for å bestille!

Oppskrifter på glutenfri gjærbakst uten melk

  • E-bok: Gjærbakst
    kr127.00 Nok