fbpx

Har du, av en eller annen grunn fått beskjed av lege om å leve på gluten- og melkefri diett? Kjenner du på litt panikk, ensomhet og frustrasjon? La meg hjelpe deg litt på veg <3

Nytt kosthold – livet er slutt?

Jeg vet så godt hvordan det føles, når du har fått beskjed om å kutte melk og gluten fra kostholdet; sorgen over alt du ikke kan spise har lett for å overskygge gleden over at det er slutt på de evinnelige doturene, den dårlige helsa og slappe kroppen. Det er fullstendig normalt å kjenne på at det er skikkelig, skikkelig dritt. Men så må du skjerpe deg!

Du må for all del ikke grave deg ned i dritten, bestem deg heller for å krumme nakken og gå løs på problemet. Omtrent slik du ville gjort det om bilen sto i grøfta og du var uten dekning på mobilen.

6 tips til bedre start på diett

1. Kvitt deg med all mat du ikke tåler

Det høres brutalt ut, men hiv skiten ut. Her skal du ikke ledes inn i diettbrudd, men frelses fra sykdommen. Gi det bort til noen du er glad i eller hiv skiten. Vask skuffer og skap og flytt inn rene råvarer. Vask alle bakeboller, kjøkkenmaskin etc. godt!

2. Les på alt, alltid

Gluten og melk finnes i de rareste ting, så les på alt. Alltid! Det må du gjøre resten av livet, så bare lær deg det først som sist. Allergener er skrevet med fet skrift og det fremkommer i de aller, aller fleste tilfeller om det inneholder melk eller gluten. Spor må du prøve deg frem om du tåler, da spor rett og slett er rester under målbart nivå som kan forekomme i matvarer.

3. Handle inn rene råvarer

Kjøtt, fisk, grønnsaker, ris og poteter er helt uten gluten og melk. Du må ikke ha dyre erstatningsprodukter for å lage god mat. Det holder lenge med rene råvarer. For meg var det viktig å fjerne meg helt fra gluten- og melkemat og bare nullstille meg helt med tanke på smaken av ost, smør og brød. Det kunne jeg komme tilbake til etterhvert som jeg var klar for det.

4. Finn frokost du liker

Jeg anbefaler deg å starte med å finne frokost du liker som passer inn i din hverdag. Husk at brød i butikken ikke er noe å basere kostholdet sitt på, da de for det meste er basert på stivelse som ikke gir særlig næring. Jeg har for eksempel en pakke grove knekkebrød i alle vesker. Finn et grovt knekkebrød du liker og topp det med et deilig pålegg du liker; spekepølse, skinke eller syltetøy – du velger (bare husk å lese!)

5. Bruk velprøvde oppskrifter

Som helt newbie vil jeg fraråde deg å starte diettida di med å finne opp kruttet på nytt. Du vil ikke lykkes. Seriøst. Bruk heller oppskrifter fra de av oss som har vært i gamet noen år og som har utvikla oppskrifter med det i mente at du skal lykkes!

Gluten- og melkefri frokost og lunsj
https://www.glutenogmelkefri.com/nettbutikk

6. bestem deg for å prøve noe nytt hver uke!

Å starte på diett vil kreve mye av deg, det må du bare ta til deg. Det er tøft. Derfor er det så viktig at du bestemmer deg for at du hver eneste uke skal finne noe nytt du liker. Start med mat, og fortsett med kjeks, potetgull og andre søtsaker. Og liker du det ikke; GÅ VIDERE og finn noe nytt. Ikke la det at du ikke liker ting gjøre deg deppa. Lager du mat av rene råvarer slipper du dessuten dette 😉

Annonse

Produkttips

Når du starter på denne allergimatreisen står du kanskje forran allergimathylla og tenker “WOÆÆÆÆÆÆ! hvor finner jeg MAT?!”.

Mine tips er da som følger:

Pust med magen og ta turen til din dagligvarebutikk med bra utvalg og se etter:

  1. Brisk knekkebrød – eller bak noen av disse
  2. Smøremyk fra Berit (eller Eldorado)
  3. Mandelmelk
  4. Schär bread mix (da kan du bake alt på bloggen!)
  5. Digg pålegg (rent kjøtt og spekemat)
  6. Coop mørk kokesjokolade (du trenger alltid sjokkis!)
  7. Rene råvarer (kjøtt, fisk, fugl, grønnsaker, ris)

Da er du faktisk klar til å gå i gang – tro meg!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.