fbpx

Laktoseintoleranse vs melkeintoleranse/allergi

Melk – Melk kommer fra kua. Det er noe vi lærer tidlig i livet. Når sant skal sies har alle pattedyr melk. Melk som utelukkende produseres for å fø opp babyer. Gjennom århundrer har mennesket lært seg å utnytte melk fra husdyr til mat. Dette gjelder i all hovedsak ku, geit, hest og reinsdyr (ja faktisk også rein).

Melk består i all hovedsak av to ulike elementer som kan skape trøbbel; Melkesukker/laktose og melkeprotein/kasein. Det er primært tre ulike måter å regare på melk på. Under har jeg i svært grove trekk gitt en liten oversikt over de ulike reaksjonene.

Laktoseintoleranse
Evolusjonen har bidratt til at vi på den nordlige halvkule har en genetisk kode som gir oss evnen til å spalte melkesukker. For å spalte melkesukker trengs enzymet laktase. Dersom man ikke har dette enzymet, vil ikke melkesukker bli brutt ned, og reaksjon på laktose vil opptre i form av oppblåst mage, diaré, forstoppelse, tretthet og kroppvondt. De som reagerer på laktose vil tåle laktosefrie meieriprodukter. Noen vil tåle litt laktose, andre ingenting. Dette er svært individuelt. Ved laktoseintoleranse tåles melkeprotein.

Melkeintoleranse og allergi
Ved melkeallergi og intoleranse er det proteinet i melka som forårsaker reaksjon. Ved intoleranse er ikke immunsystemet involvert, mens ved allergi regagerer imunforsvaret på proteinet i melka. Intoleranse kan ha senere og mindre alvorlig reaksjon enn allergi hvor man i verste fall kan få allergisk sjokk og trenge livreddende behandling. Ved melkeallergi og intoleranse tåles ingen former for meieriprodukter, ei heller laktose.

Proteinintoleranse og lekk tarm
Dette kan du lese mer om her

Felles for alle med intoleranse er at de opplever å bli sjuke av det de ikke tåler. Det er uhyggelige mage- og kroppssmerter, det er diaré og hodepine, svimmehelt og øresus – listen er like lang som det er mennesker med allergi og intoleranse. Noen blir sengeliggende i dagesvis, andre bare uvell og oppblåst noen dager. Uansett er det viktig at de som lager mat til oss skjønner hva vi strever med i hverdagen og tar hensyn til utfordringen! Det er tross alt ikke spesielt vanskelig å unngå melk!

Jeg illustrerer det hele med et bilde fra et uheldig besøk på jobbseminar – så vondt at jeg helst vil legge meg ned og grine.

Annonse

Annonse

Kathrine avatar

FORFATTER

9 kommentarer til “Laktoseintoleranse vs melkeintoleranse/allergi”

  1. Katrine Anita avatar

    Fin artikkel, men vi har ikke en genfeil som gjør at de fleste tåler melk. Alle spebarn har det enzymet som gjør at kroppen tåler laktose – siden morsmelk også inneholder laktose, men siden vi fortsetter å bruke store mengder melkeprodukter fortsetter kroppen å produsere enzymet.

      1. Wenche H S Håland avatar

        Hei, mine to barn har vært født med kumelk allergi, så da var amming umulig om eg fikk i meg kumelk i kosten. Difor stemmer nok ikkje din uttalelse at alle barn tåler morsmelk.

      2. Kathrine avatar

        Alle barn tåler morsmelk. Men ikke alle tåler kumelk 🤗

  2. Katrine Anita avatar

    At noe er genetisk betyr ikke at det handler om genfeil. Det er to veldig forskjellige begreper. Mye er genetisk, når noe er genetisk betyr det at det er arvelig. når det er snakk om genfeil snakker man ofte om “syndromer”, det har ikke noe med allergi eller intoleranse å gjøre.

    1. Kathrine avatar

      Beklager at det ble upresist. Genetisk feil er vel heller det som burde vært brukt (da begrepet mutasjon ofte blir for vanskelig for den gemene hopen å forstå)

  3. Anna Olsen avatar

    Genfeil er en forkortelse for “genetisk feil” og er ikke synonymt med genetisk. Genene/genetikk er arveegenskapene fra foreldrene våre, fifty-fifty. En arvelig feil / genetisk feil er gjerne et syndrom, og de finnes det utallige varianter av. Vi kan ikke si at laktoseintoleranse og melkeallergi er genfeil (genetisk feil), det har ikke vitenskapen påvist at det er. Det er ulike matsorter vi kan opparbeide intoleranse/allergi mot, vi kan også opparbeide oss nikkelallergi/kontakteksem, allergi mot ulike dyr og i varierende grad (proteiner i spytt og urin, og hudflass), soleksem osv. osv., men det er langt fra genfeil / genetisk feil som er årsaken. Immunforsvaret vårt er ulikt og påvirkes av ulike ting – også avhengig av stress, livssituasjon m.m.

    1. Kathrine avatar

      Saken er den at laktoseintoleranse egentlig er normen. En gang for lenge siden skjedde en svært hendelig mutasjon, som de fleste nordmenn og mange nord-europeere, Gjennom 100-talls generasjoner via naturlig seleksjon, arvet. Denne mutasjonen koder for kontinuerlig enzymproduksjon livet gjennom og ikke stopp etter x. Antall mnd/år som er det vanlige i resten av verden. Jeg beklager ordbruken, men kan love deg at jeg forstår mekanismene.
      Enzymet laktase er det det det her er snakk om. Et enzym som, spalter laktose til andre sukkerarter. Ved fravær av laktase vil ikke laktose spaltes, men tarminnholdet bli vannlig og gi løs avføring og luft.

    2. Kathrine avatar

      Du kan lese mer her:http://nevro.legehandboka.no/prover-og-svar/dna-analyser/laktoseintoleranse-gentest-29174.html

      Det er funnet en punktmutasjon på genet som koder for enzymet laktase, som forklarer at de fleste nord-europeere beholder laktase-aktiviteten utover barnealderen
      Testen påviser en punktmutasjon hvor aminosyren cytosin er byttet ut med tymidin (enkeltnukleotid polymorfisme)
      13910 C/T, eller 13910 T/T medfører vedvarende høy laktaseaktivitet
      13910 C/C fører til avtagende laktaseaktivitet, og mulig utvikling av laktoseintoleranse fra 3-12 års alder
      Hos personer av ikke-europeisk opprinnelse finnes det en rekke andre genvarianter som er assosiert med toleranse for laktose 1-2
      Det finnes også andre genvarianter som er assosiert enten med toleranse eller med risiko for å utvikle intoleranse
      Genetisk analyse av laktasegenet er en sensitiv test som enkelt kan utføres i en blodprøve
      Testen anbefales som en primær test ved mistanke om genetisk betinget laktoseintoleranse hos pasienter over 2 år
      Gentesten er enkel, billig, utføres én gang og er grei å tolke
      Gentesten gir bare informasjon om genetisk betinget laktasemangel, ikke andre årsaker til laktasemangel

      Når det gjelder naturlig seleksjon og videre nedarving gjennom generasjoner tar vi ikke det nå. Som sagt; jeg syntes dette ble for kompliserte for den gemene hopen og bruke da (dessverre) ordet Genfeil, da jeg av erfaring ser at mutasjon er et ord som ikke forstås i tilstrekkelig grad. Så får det heller være at den detaljen ikke er helt presis, så lenge budskapet forstås.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Annonse

Bli medlem og få 20% rabatt!

Hei! Jeg heter Kathrine!

Jeg brenner for å vise deg at gluten- og melkefri mat er fantastisk god mat, bare uten gluten og melk. Så enkelt, så vanskelig.

Søk

Kategorier

Nyhetsbrev

Meld deg på og fånyheter og oppskrifter rett på mail!





Du vil kanskje også like

Oppdag mer fra Gluten- og Melkefri Inspirasjon

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese

Få nyheter fra Gluten- og Melkefri Inspirasjon

Legg igjen epostadressa di for å bli inspirert!

Fortsett å lese